Chládek: Alkohol dostupný mladistým vláda dlouhodobě podceňuje

25.09.2012 14:16

Současná metylalkoholová aféra, která má k dnešnímu dni již 25 obětí, ukázala, jak velký problém alkohol v naší společnosti představuje.

Chládek: Alkohol dostupný mladistým vláda dlouhodobě podceňuje
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Komentáře zahraničních deníků, které se podivují tomu, že "Češi museli přestat pít", působí spíše tak, že v zahraničí máme pověst pijanů. Na současnou aféru je však třeba pohlížet také jinak - každým rokem u nás zemře na otravu alkoholem (tím "bezpečným") na 400 lidí, tedy více než jeden člověk denně! To je obrovské číslo a týká se bohužel i mladistvých. Alkohol a drogy jsou dnes v této věkové skupině obrovský problém.

Statistiky, ve kterých se ukazuje, kolik procent školáků má zkušenosti s drogami nebo alkoholem, jsou přímo děsivé. Vláda musí na tuto situaci reagovat tvrdšími postihy za prodej alkoholu nezletilým osobám. MŠMT může s tímto neduhem bojovat formou osvěty v rámci vyučování, ale také spoluprací s rodiči a kvalitními mimoškolními aktivitami - zájmovými kroužky, jako jsou například ty sportovní. Tato oblast je však dnes velmi podfinancována a stát na ni zcela rezignoval.

I z tohoto důvodu mne velmi mrzí, že vláda zcela zanedbala čerpání prostředků z EU, kde v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost přichází české školství o miliardy, které mohly být použity na prevenci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách