Chládek Dobešovi: Chcete snad vyvést peníze ze školství na kampaň VV?

30.01.2012 16:54

Špatně připravené, účelově nepřehledné a s rizikem korupčního potenciálu. ČSSD považuje tyto důvody, jimiž Evropská komise vysvětluje, proč odmítá proplatit 1,2 miliardy korun na české projekty v oblasti školství, za další důkaz selhání ministra Josefa Dobeše ve funkci.

Chládek Dobešovi: Chcete snad vyvést peníze ze školství na kampaň VV?
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Ukazuje se, že ministr Dobeš o zastaveném proplácení a reálném ohrožení desítek miliard korun z fondů EU pro oblast školství lhal nejen veřejnosti, ale celé vládě, včetně premiéra Nečase. Donedávna totiž ministr trumfoval argumenty a přesvědčoval vládní kolegy, že kolaps v čerpání je způsoben technickými obtížemi či minulým vedením resortu.
 
Evropská komise však nyní uvádí tvrdou realitu: Na vině jsou pochybné projekty OKNO a SPORT ministra Dobeše v objemu přes 1,2 miliardy korun. Přestože podle EK vykazují závažné chyby, přestože obsahují kvůli své nepřehlednosti korupční potenciál, přestože ohrožují desítky miliard dalších projektů na MŠMT, ministr Dobeš je chce stůj co stůj realizovat a oba spustit do dvou měsíců!
 
Komu mají posloužit tyto peníze, pane ministře? Je cílem vyvést tyto peníze na volební kampaň Věcí veřejných, jak spekulují média?
ČSSD považuje tyto možné machinace a hazardování s dalšími miliardami korun pro oblast školství za nepřípustné. Opakovaně jsem ministra i premiéra Nečase upozorňoval na pochybnosti a nedostatky v těchto projektech. Zdá se však, že ani závažné argumenty Evropské komise premiéra Nečase k potřebné akci neprobudí.
 
Protestujeme proti spuštění pochybných projektů OKNO a SPORT, kterým jsou oprávněně vytýkány EK závažné nedostatky a které místo, aby přivedly další peníze do českého školství, budou muset být uhrazeny plně ze státního rozpočtu ČR.
 
Pokud i přes opakované výtky ministr Dobeš zmíněné projekty spustí, riskuje svou trestněprávní odpovědnost.
 
Marcel Chládek, senátor a stínový ministr školství za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…