Chládek: Ministr Fiala selhává v čerpání peněz z fondů EU

16.10.2012 8:18

ČSSD je znepokojena nejnovější zprávou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ohledně Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK).

Chládek: Ministr Fiala selhává v čerpání peněz z fondů EU
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Zpráva jednoznačně potvrzuje, že ČR hrozí za špatně nastavené čerpání z fondů EU ztráty v řádech stamilionů. V době, kdy je oblast školství silně decimována pravicovými škrty, je neschopnost Nečasovy vlády získat evropské peníze pro další rozvoj školství téměř fatální! ČSSD proto navrhuje okamžité odebrání administrace programu OPVK z ministerstva školství!

ČSSD opakovaně představila návrh svého řešení - přealokování prostředků z OPVK do Regionálních operačních programů (ROP), které jsou statisticky v čerpání mnohem úspěšnější a peníze mohou použít například na rekonstrukce školních budov apod.

ČSSD opakovaně žádala vládu P.Nečase i ministra školství Fialu o jednání o rizicích, spojených s kolapsem čerpání peněz z EU. Ani premiér Nečas, ani ministr Fiala ale neprojevili jakoukoli vůli problém s ČSSD řešit či se domluvit na možném postupu tak, abychom pro školství peníze z EU zachránili. Naopak, na MŠMT dál pokračuje beznaděj a čerpání dál kolabuje.

Jak navíc dokazuje zpráva NKÚ, ministerstvo školství nezvládá ani základní administrativní činnost a chybuje v základním nastavení kritérií projektů. Situace je už opravdu vážná a proto ČSSD žádá, aby byla administrace programu OPVK okamžitě ministerstvu školství odebrána. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…