Chovanec: ČD by měly rozhodovat zodpovědně. Ve hře je i zaměstnanost v ČR

28.05.2013 8:19

„České dráhy by se neměly ukvapovat. Je potřebné vyčkat rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten se musí kontraktem s firmou Siemens na výrobu dalších devíti souprav Railjet v nejbližší době znovu zabývat,“ říká stínový ministr dopravy za ČSSD a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Chovanec: ČD by měly rozhodovat zodpovědně. Ve hře je i zaměstnanost v ČR
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

 

Podle něho nelze nové rozhodnutí ÚHOS dopředu předvídat, a proto by měla být v tomto případě opatrnost více než na místě. „Případné zastavení již rozběhnutého kontraktu, nebo finanční sankce by znamenaly výraznou zátěž pro drážní rozpočet. I vzhledem k tomu,že ČD skončily v loňském roce ve ztátě 1,6 miliardy korun,“ doplňuje Chovanec. 
 
České dráhy by měly podle stínového ministra dopravy zároveň myslet na to, že jsou státní firmou. V rozhodnutí o kontraktu by tak měl být zohledněn například dopad na ekonomiku státu, především pak na zaměstnanost. „Postupovat bychom mohli například obdobně jako sousední Rakousko. Právě oni totiž v nedávné době z našeho území cíleným tlakem a pobídkami přesunuli k sobě domů výrobu vlakových souprav,“ dodává Chovanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…