Dienstbier: Ministr Kubice koná v zájmu klientelistických struktur

30.08.2012 22:20

Účelové obvinění a odvolání policejního prezidenta Lessyho je jen další z řady útoků proti lidem, kteří se nebojí postavit se korupčnímu jednání mocných.

Dienstbier: Ministr Kubice koná v zájmu klientelistických struktur
Foto: ČSSD
Popisek: Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier

Náhlé odvolání policejního prezidenta Lessyho ministrem vnitra Kubicem působí na první pohled jako blesk z čistého nebe. Ovšem právě jen na první pohled. Na druhý se naopak zdá, že jsme svědky vznikajícího trendu, který nelze označit jinak než jako děsivý. Klíčový svědek v kauze CASA podplukovník Karel Daňhel, který se nebál otevřeně promluvit o poměrech provázejících armádní nákupy, je naprosto účelově obviněn z pohlavního zneužití a zatčen. Ronald Adams, šéf české pobočky společnosti Tatra a hlavní svědek v úplatkářské kauze bývalého ministra Bartáka, je obviněn z úplatkářství a hlavním svědkem proti němu se stává ten samý pan Barták (!). A, teď již bývalý, policejní prezident Lessy? Ten se odvážil nebránit policii ve vyšetřování kauzy CASA a dalších korupčních případů. Výsledkem je pochybné obvinění a bleskové odvolání z funkce. Jeho vyšetřování navíc dozoruje šéfka pražských státních žalobců Jana Hercegová, nechvalně proslulá nátlakem na podřízenou státní zástupkyni při vyšetřování kauzy bývalého minstra životního prostředí Drobila.

Vypadá to, že v naší zemi došlo k překročení dalšího pomyslného mezníku – každý, kdo se odváží veřejně vystoupit proti korupčnímu jednání mocných, je následně účelově obviněn a zatčen. Smyslem je ohlašovatele dehonestovat a především zastrašit. Pokud k tomu skutečně začíná docházet v systematické míře – a tak to na každého soudného člověka musí působit – pak je to útok na samou podstatu právního státu. Účelové stíhání nevinných lidí je praxí běžnou pouze v nedemokratických státech a já jako prezidentský kandidát a senátor udělám vše pro to, aby se jím Česká republika nestala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.