Dienstbier: Reforma penzí musí být postavena na celospolečenské shodě

26.09.2012 5:27

Vyjádření Jiřího Dienstbiera k vetu prezidenta republiky.

Dienstbier: Reforma penzí musí být postavena na celospolečenské shodě
Foto: ČSSD
Popisek: Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier

Asociální reforma penzijního systému z dílny ministra Drábka narazila na veto prezidenta Klause. Takto zásadní zákon musí být postaven na souhlasu celého politického spektra a odborné veřejnosti, nikoli protlačován silou, jak se o to snaží současná křehká koalice.

Souhlasím s tím, že prezident republiky Václav Klaus vetoval penzijní reformu, kterou silou prosazovala jeho mateřská ODS. Škoda jen, že prezident více nevyužíval funkci hlavy státu k tomu, aby hledal dlouhodobá konsensuální řešení napříč rozhádanými politickými elitami. Proč dosud spal a ozývá se až dnes? Osobně bych roli prezidenta spatřoval právě v tom být garantem celospolečenské shody nad zásadními problémy, které naše politická reprezentace musí řešit.

Prezident označil důchodovou reformu za hazard. Já ji označuji za tunelování důchodů. Především však nad takto zásadním zákonem, který ovlivní životy následujících generací, musí existovat konsensus napříč politickým spektrem. Současná koalice však o celospolečenský dialog nestála, připomínky a návrhy opozice arogantně ignorovala a svojí slabou většinou v parlamentu prosadila tento nesmyslný návrh beze změn. Na reformě důchodového systému však nesmí být shoda pouhých 101 poslanců, ale všech politických stran zastoupených v parlamentu tak, aby po volbách nedocházelo k jeho dalším radikálním změnám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…