Dobeš (VV): Vysokoškolské reformy nejde dělat jinak, chybí jen politická odvaha

11.06.2012 8:54

Jsem překvapen jak lehce, a teprve po měsíci ve funkci, nový ministr školství Fiala zpochybnil váhu koaliční smlouvy, závazek vlády, který do koaličního projektu vnesli tehdejší vyjednavači ODS a TOP 09, ne Josef Dobeš, či představitele VV.

Dobeš (VV): Vysokoškolské reformy nejde dělat jinak, chybí jen politická odvaha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Fiala totiž rozhodl o stažení dvou reformních vysokoškolských norem - o finanční pomoci studentům a vysokoškolský zákon.

Celé stažení obou vysokoškolských zákonů je o to pikantnější, že ministr Fiala tímto krokem zpochybňuje i sám sebe. Jen připomínám, že tento materiál vznikal v rámci řešitelské skupiny vedené panem profesorem Rudolfem Haňkou, který byl garantem skupiny R2V2 a v rámci níž pracoval na těchto normách i profesor Fiala, ale mimo jiné i jeho dnešní 1. náměstek Nantl.

Aby pikantérií nebylo málo, tak obě reformní vysokoškolské normy vznikaly i na základě podkladů, tehdy rektora Masarykovy univerzity, profesora Fialy, který mi je předložil před představiteli České konference rektorů na počátku září 2010 (!). Jeho současný krok proto naprosto nechápu, je pro mě velmi nepříjemným překvapením a vnímám ho pouze jako krok účelový a poraženecký.

Ministr Fiala tímto aktem zpochybnil jak svou práci a dosavadní profesní názory, tak i práci akademické autority, pana profesora Haňky a v neposlední míře i devítiletou přípravnou práci mnoha čelných akademiků, kteří po tyto roky připravovali stěžejní teze a mantinely pro vznik obou reformních vysokoškolských zákonů.

Chci upozornit, že práce mnoha akademiků byla tak precizní a dlouhodobá, že si nedovedu představit, že by došlo k zásadnímu přehodnocení obsahu a dikce obou reformních návrhů, jsem proto přesvědčen, že celý problém se tak pouze odsouvá a jen se ještě více prohloubí, protože stávajícímu vedení resortu školství chybí politická odvaha a odstupuje ze svých závazků i za cenu zpochybnění sebe sama a svých akademických a odborných postojů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…