Dolejš (ČSSD): Vláda by hlavně měla veřejnost seznámit s podmínkami půjčky

26.01.2012 13:21

Vyjádření poslance a stínového ministra KSČM pro resort financí Jiřího Dolejše k rozhodnutí vlády poskytnout MMF půjčku na pomoc eurozóně.

Dolejš (ČSSD): Vláda by hlavně měla veřejnost seznámit s podmínkami půjčky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Vláda ČR se rozhodla pro půjčku 1,5 mld. eur (38 mld. korun) Mezinárodnímu měnovému fondu, a to z devizových rezerv ČNB. Politické rozhodnutí vlády proto ještě musí provést nezávislá ČNB. Nejde o čerpání rozpočtových prostředků, tudíž se půjčka nepromítne přímo do bilance veřejných příjmů a výdajů. Tyto prostředky budou jen staženy z depozit ČNB a budou figurovat jako naše aktiva u MMF.
      
Toto politické rozhodnutí vlády má prý vyjadřovat sounáležitost s ostatními zeměmi EU, které se pro půjčku MMF rozhodly. Původní požadavek na částku 3,5 mld. eur (90 mld. korun) byl jako nepřiměřený pokrácen. Ale i v tomto objemu jde o významnou částku, a vláda tak přijala politickou odpovědnost za smysluplnost naší účasti na této půjčce a za její důsledky. Předchozí záchranné akce tohoto typu totiž dluhovou krizi v EU nezastavily a částky zapůjčené MMF se ještě nevrátily.
      
MMF je dosud stabilní instituce, tudíž naše pohledávka u ní není bezprostředně ohrožena. Přesto i tato operace má své náklady – jde o rozdíl v úročení devizových depozit ČNB a zvláštních práv čerpání MMF. Tento rozdíl by nepochybně musel ČNB uhradit český stát. Veřejnost také nebyla seznámena s dalšími podmínkami půjčky, zejména s její reálnou návratností. Přinejmenším to by měla vláda neprodleně napravit.

Jiří Dolejš, poslanec PČR za KSČM a ministr stínové vlády KSČM pro resort financí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…