Dolejš (KSČM): Divadlo na vytření zraku

11.06.2012 19:14

Enormní zájem médií minulý týden poutalo dlouho očekávané a silně emotivní vystoupení obviněného poslance Davida Ratha.

Dolejš (KSČM): Divadlo na vytření zraku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Toto divadlo minulé úterý naplnilo všechna média a upoutalo pozornost i v zahraničí. Řádné vyšetření této kauzy a potrestání viníků, padni, komu padni, je naprostou nutností.

Zdraví naší politické scény by ale prospělo, kdyby se rozptýlily pochybnosti veřejnosti, že úspěchy orgánů činných v trestním řízení jsou tak nějak selektivní. Ale hlavně by to nemělo překrýt témata, která nutí lidi stále častěji vyjít do ulic, témata sociálně ekonomická.

Zcela ve stínu vystoupení Davida Ratha totiž sněmovna projednávala klíčové vládní návrhy, které snižují míru solidarity ve společnosti a dopadnou bolestivě na životní podmínky většiny populace. Ještě tentýž den se jednalo o škrcení penzí. Pro samé ráthování se do médií nedostal noční souboj poslanců o vládní návrh pro léta 2013 až 2015 snížit výši valorizace důchodů.

Malebné obrázky zakuklených policistů mají jistě strhující bulvární nádech, ale myslím, že občany více trápí, proč vláda nedodrží slib, že její reformy se nedotknou současných i budoucích důchodců. Nejde jen o to, že zdražování snižuje reálnou hodnotu výše důchodů. To vláda neřeší. Omezením valorizace penzí má nyní ušetřit na důchodcích cca 50 miliard korun. A tyhle peníze už nikdo nikdy do penzijního systému nevrátí, protože po těchto třech letech se bude už valorizovat jen ze sníženého základu.

Po seškrtání penzí následovala další témata – vydávání církevního majetku, zvyšování DPH, zrušení zelené nafty a další. Člověk se neubrání tomu, aby přitakal lidové zkratce, která se v posledních dnech na téma dnešních metod vládnutí traduje od úst k ústům. Začíná to tím, že i ti, co nemilují, ba přímo odsuzují Ratha, cítí že to přerůstá v divadlo na vytření zraku.

A tak Rathem vlastně odvádějí pozornost od »mazánka« Janouška, jako před tím Janouškem odváděli pozornost od Bárty a Dobeše. Před tím zase odváděli pozornost od Bárty a Dobeše tím, že se zaměřili na Drábka. Drábkem zase odváděli pozornost od »odklánění« Kocourka a nahrávek Drobila. Ti zase odváděli pozornost od skutečných kmotrů. A téma kmotrů zase odvádí pozornost od šílených reforem.

A nakonec celý ten řetěz mediálních spektáklů a rituálů nad »nezbytnými« reformami nakonec odvádí pozornost od skutečnosti, že všechno je, slušně řečeno, »v řiti«. Tolik lid prostý. Myslím, že se až tak moc nemýlí. Je jen otázkou, zda má občan tomuto divadlu dělat jen pasivního diváka. Pokud ne, tak společný zájem na alternativních řešeních je pak nasnadě. A to je výzva pro KSČM.

Jiří DOLEJŠ, poslanec PČR za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…