Dolejš (KSČM): Omyl ministra Kalouska

15.06.2012 8:19

Vyjádření poslance a místopředsedy ÚV KSČM J. Dolejše k tvrzení ministra Kalouska, že opozice DPH nezmění.

Dolejš (KSČM): Omyl ministra Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Na schůzce s manažery organizované týdeníkem Euro dne 14. června 2012 se ministr financí Miroslav Kalousek vyjádřil, že vládou zvýšená daň z přidané hodnoty je definitivní věc. Obvinil přitom opozici, že jen populisticky kritizuje zvyšování DPH, ale sama ji měnit nechce a ani nemůže. Pokud chtěl odvést kritický zájem podnikatelů od debat na téma nepřiměřeného růstu nepřímých daní, tak je třeba říci, že se plete a že kritika této politiky neskončí přijetím vládního zákona.

Možná by si pan ministr měl připomenout slova písně od Voskovce a Wericha: „Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní, neb nikdy nikdo neví, co se může stát.“ Změna politického rozložení sil je s nadcházejícími volbami reálná a KSČM ve svém programu jasně říká, že je pro zvrácení tendence neustálého zvyšování nepřímých daní, především DPH.. Takže na dalším zvýšení DPH není nic fatálního, co by už nešlo změnit.

Pravdou samozřejmě je, že zvyšování nepřímých daní je vždy snazší než jejich opětné snížení. Pokud by totiž byl pokles daní jen drobný a tlak konkurence malý, nemuselo by snížení sazby DPH vést k poklesu cen. O to jde konečnému spotřebiteli především a oživení koupěschopné poptávky je i to, co trápí podnikatele dodávající zboží a služby na domácí trh. 

Z toho ale také vyplývá, že významnější snížení DPH provedené ve vhodný okamžik by kýžený efekt přeci jen mohlo přinést. Je tu přitom i možnost nejen měnit sazbu DPH, ale dokud máme sazby dvě (základní a sníženou), tak lze přesunout do snížené sazby některé významné komodity. Také lze aktivněji jednat s EU o možnosti tzv. nulové sazby, kterou si některé členské státy EU v minulosti vyjednaly..

Samozřejmě výpadek rozpočtového inkasa by se musel řešit jinak – např. v oblasti korporátní daně a zdanění velkého kapitálu. Naráží to na silné zájmy, ale je to politicky i ekonomicky možné – a odpovídá to i požadavkům našich voličů. Tohle si nepochybně uvědomuje i druhá opoziční strana ČSSD. Je jen na ní, jak chce plnit své sliby voličům. Pro KSČM je slib ulevit občanům od asociálního zvyšování nepřímých daní zásadní.

Pan ministr Kalousek uvádí občany v omyl, pokud líčí kroky vlády jako nezvratitelné. Už jen fakt, že sjednocení sazeb DPH na 17,5 % bylo novým návrhem odloženo o tři roky, ukazuje, jak dočasné a labilní mohou kroky současné vlády být. Podtrhuje to dnešní aktuální platnost další části textu ze zmiňované písně pánů Voskovce a Wericha: „Celé lidské pokolení mělo by víc pokoje, kdyby bylo to, co není, a nebylo to. co je.“ Pane ministře, změna vaší daňové politiky je možná a racionálně konstruovatelná. Neseďte si na uších a třeba to pochopíte!

Jiří Dolejš,
poslanec PČR, místopředseda ÚV KSČM a stínový ministr KSČM pro resort financí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…