Dolejš (KSČM): Vláda Petra Nečase v pasti

05.09.2012 17:15

Vnitřní debaty v ODS na téma opuštění předvolebního slibu strany o nezvyšování daní se vracejí k liberální víře v minimalizaci přerozdělování.

Dolejš (KSČM): Vláda Petra Nečase v pasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Prakticky však nyní přerůstají ve zpochybnění existence celé vlády. Je skutečnou příčinou rozpor mezi loajalitou se stranickým programem a aktuálním koaličním kompromisem, a nebo jde o ztrátu trpělivosti s ústupností premiéra vůči ministru financí? Kalouskův plán konsolidace je už stejně dávno virtuální a pomalejší oddlužování by bylo lépe aktivně využít k podpoře růstu.

Postoj platformy LIDEM, která je příměsí koalice ODS-TOP09 zajišťující vládní většinu, jakoby ukazuje poněkud jiným směrem. Podmiňovat církevní restituce přijetím DPH nemá totiž věcnou, ale politicko-mocenskou souvislost. Inkriminovaný Kalouskův balíček je totiž dočasný, kdežto výplaty církvím mají trvat 30 let.

Oč může také jít, ukazuje myšlenka, že nepřijetí zákona o zvyšování DPH a dalších daní neznamená konec. Že se to celé prostě na další schůzi Poslanecké sněmovny od 18. září 2012 zopakuje pod pohrůžkou pádu vlády, dokud to neprojde. Získaný čas bude využit k nátlaku na vzbouřence, aby vláda pravice v ČR byla zachována, a to pokud možno v čele s tandemem  Nečas – Kalousek, ve kterém jako by premiér a předseda ODS Nečas byl premiérem jen formálně.

Vytahuje se strach ze ztráty vládních křesel a koaličního vlivu v případě neústupnosti ministra Kalouska, ale je tu cítit i obava ze scénáře na překonfingurování pravice bez předčasných voleb. To by mohlo znamenat odchod konkrétních jmen spojených s vládou Petra Nečase z politického výsluní, ale možná i vznik nového odštěpeneckého subjektu (třeba i pod vlivem současného prezidenta ČR). Ale asi až po podzimních volbách, aby zrádcovství aktérů tolik nestigmatizovalo.

Záminkou či krytím těchto pohybů má být asi spor o balíček s absurdním zvyšování daní, které je vlastně jen dočasné a v menším řádu peněz, než daleko zásadnější zákon o církevních restitucích. Tedy, z toho „čouhá“ hra v médiích zakrývající daleko závažnější politický handl.

Otázkou také je, proč až nyní vadí některým lidem v ODS zvyšování DPH, když jde už o čtvrté v řadě – v letech 2007, 2010 a 2011 šlo o daleko větší skok i objemy (celkově ze sazeb 5 a 19 % až na dosavadních 14 a 20 %). A pro tento poslední návrh hlasovali nyní rebelující poslanci jako členové „rozpočtově odpovědné koalice“ už dříve, v červenci letošního roku.

Pravdou je, že předchozí zvyšování probíhala v podmínkách růstu a že přinesla sice zdražení a rozleptala sociální smír, ale také plánované navýšení inkasa.

Realita letošního roku je už však zjevnou fackou dosavadní bezstarostnosti při stříhání daňových oveček. Česká ekonomika v recesi reaguje hůř než jiné země (ČR má výrazně větší propad ekonomiky) a plán zvýšeného inkasa se již v roce 2012 přestává plnit, na rok 2013 i MF uvažuje o dalším snížení spotřeby.

To, co bylo koncepčním sporem mezi pravicí a levicí, jak strukturovat opatření na příjmové straně státního rozpočtu, se stalo testem prostého rozumu. Proto se bouří i drobní a střední podnikatelé i ekonomové, bez rozdílu politické orientace, kteří vidí, že politika zvyšování nepřímých daní  je i prakticky za zenitem svých možností.

Zda jsou rebelové jen zhrzení zrádci a nevěrníci, nechť řeší jejich strana. Jejich odpor má racionální jádro a reakce vlády je prostě jen setrvačná a viditelně hysterická. Důsledky nepřijetí balíčku nejsou fatální – ještě je čas předělat návrh státního rozpočtu, jehož makroekonomická východiska jsou stejně sporná.

Spojovat důvěru vlády s novým hlasováním o prakticky stejném návrhu jen proto, že MF už nechce žádnou korekci provést, je hloupost, kterou opozice jen přivítá.

Vláda je prostě nyní v pasti, kterou si sama nachystala. Buď koaliční rebelové pod nátlakem couvnou a odhalí ještě před krajskými volbami, jak to uvnitř této hašteřivé koalice funguje a jak lze jejich péči o voliče brát vážně. Nebo vláda Petra Nečase konečně padne a otevře se cesta k potřebným politickým změnám, zahrnujícím i rozumnější a současně sociálně odpovědnější hospodářskou strategii.

Jiří Dolejš, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda ÚV KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě