Dolejš (KSČM): Vláda nemá lék na hospodářský propad

16.03.2013 22:18

Vyjádření poslance PČR a místopředsedy ÚV KSČM Jiřího Dolejše k odpovědnosti vlády za pokračující hospodářský propad.

Dolejš (KSČM): Vláda nemá lék na hospodářský propad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

V pondělí zveřejnil Český statistický úřad některé zpřesněné údaje o hospodaření za loňský rok. A potvrdil, že kritika důsledků vládní hospodářské politiky je víc než oprávněná. Potvrzuje to ztráta ekonomického výkonu měřeného hrubým domácím produktem. Česká ekonomika loni na HDP v stálých cenách ztratila 1,2 procenta.  Recese v České republice trvá již celý rok a zřejmě bude nějakou dobu pokračovat a odhady HDP na rok 2013 se nejspíš ještě zhorší. Navzdory tomu, že v eurozóně se očekává mírné oživení. Data ještě čekají na notifikaci Eurostatem, ale k nějakým zjevným změnám již nedojde. 

Když vynecháme období transformace z počátku 90. let, tak záporných hodnot dosáhl vývoj HDP v letech 1997-1998 (-1 %), pak za velké krize v roce 2009 (-4,5 %) a v loňském roce tedy opět. Kromě toho, že tyto poklesy nastaly vždy za pravicových vlád, tak zaráží, že jsou na tom v okolních zemích relativně lépe. ČR dosáhlo osmé nejhorší meziroční pozice z 27 zemí EU, hůře je na tom jen jižní křídlo eurozóny. Vláda Petra Nečase se tedy nemůže vymlouvat jen na vnější vlivy. Zatímco řešila své koaliční politické problémy, ujížděl jí evidentně v ekonomice vlak. Konsolidační politika prostě nefunguje – s  poklesem ekonomického výkonu se totiž zhoršuje i schopnost umořovat dluh.

Statistici z ČSÚ vidí příčinu v poklesu tuzemské poptávky. Výdaje domácností na konečnou spotřebu se loni snížily ve stálých cenách o 3,5 procenta. Propad jejich reálné spotřeby byl nevídaný nejméně od roku 1995. Klesá i poptávka investorů po fixním kapitálu. Ministr Kalousek přesto tvrdí, že v ČR jde přednostně o poptávku zahraniční a že oživení v Německu a větší podpora exportu pomůže problémy kompenzovat. Statistici ale vycházejí z bilančních propočtů, ne z propagandistických klišé, možná by jim mohl „nejlepší ministr financí“ více naslouchat.  Ono je to totiž tak, že i když poměr vývozu k HDP může činit až  80 %, tak to neznamená, že domácí poptávka tvoří pouze zbytek do 100 % (tedy pouhou pětinu). 

      Ve vztahu poměru vývozu a domácí poptávky nejde o podíl na struktuře, ale o srovnání dvou různých veličin. Vliv domácí poptávky na ekonomický růst je v ČR hrubě podceňován pod vlivem mylného chápání ekonomických ukazatelů. Počítá se podle strukturální matice input-output a je mnohem vyšší (odhadem ze 2/3 táhne domácí poptávka domácí výkon). Jak jinak by chtěl pan ministr Kalousek vysvětlit, že česká ekonomika klesala o 1,2 %, i když meziroční zvýšení vývozu zboží za celý rok 2012 činilo 4,2 %? Např. analytik Next Finance Vladimír Pikora také potvrzuje, že za loňský propad nemůže ani tak vývoj ve světě, jako vývoj doma, a odhaduje, že letos může ekonomika klesat o 0,5 až 0,8 procenta.

Příčiny propadu poptávky domácnosti ukazují i údaje o nezaměstnanosti, ale i o mzdovém vývoji. Nezaměstnaných už je oficiálně 10 %, na okrese Jeseník už se blíží 18 %. To je velký zářez do spotřeby. A v roce 2012 reálně klesla v ČR průměrná mzda o 0,6 procenta. Vliv na to mají zejména platy v nepodnikatelské sféře (zde se průměrný plat reálně snížil o 1,5 %), ale i  růst spotřebitelských cen (inflace), který dosáhl 3,3 procenta. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr, extrémní výdělky navzdory krizi narůstají. Reálné mzdy neklesaly jen v takových oborech, jako jsou farmaceutické společnosti a IT firmy a samozřejmě banky.

Závěr je jasný. Současná vláda je ekonomicky nekompetentní a změnit situaci může jenom změna vlády. Podpořit ekonomický rozvoj, dát lidem práci i odpovídající „pláci“, to je úkol pro reprezentaci, která vzejde z nových voleb.

Jiří Dolejš, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.