Dryml (SPOZ): Zdravotnictví není vyrovnané, ale na hranici kolapsu

17.05.2013 6:26

Tiskové prohlášení MUDr. Vladimíra Drymla

Dryml (SPOZ): Zdravotnictví není vyrovnané, ale na hranici kolapsu
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Senátora MUDr. Vladimíra Drymla, který je zároveň ředitelem nemocnice ve Vrchlabí, udivilo i pobavilo včerejší prohlášení ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o vyrovnaném rozpočtu a zlepšení situace. „Vzhledem k tomu, že několik nemocnic je na pokraji krachu, a zaměstnanci ve zdravotnickém sektoru jsou každý měsíc strachy bez sebe, že nebudou prostředky na jejich výplaty, opravdu bych tyto lidi na místě ministra nedráždil veřejným prohlášením o vyváženém rozpočtu“, upozorňuje senátor.

„Důchodci a těžce nemocní lidé doplácejí velké částky za léky, a to je často přivádí do tíživé finanční situace, někdy i na pokraj chudoby. To mají být ty peníze, které náš rozpočet vyrovnávají?“, rozčiluje senátora postoj ministra zdravotnictví. „Nebo uvedu jiný příklad, ministerstvo chce rušit nemocnice a nemocniční lůžka. Zároveň zavádíme oddělení nadstandardní péče, zpoplatněné operace, a nyní už také platby i základních plomb u zubaře. Dělíme tedy pacienty na finančně perspektivní a neperspektivní, kteří se stávají přítěží bez profitu. Takovéto chování má zdravotnictví stabilizovat? Podle mne je příšerné pomáhat lidem, podle jejich objemu peněženky, protože zdravotnictví není tržnice“, myslí si Vladimír Dryml.

„Závěrem bych rád uvedl, že placení zdravotního pojištění je v ČR pro všechny povinné. Státu tedy každý odvádí několik tisíc korun měsíčně, i když je léta zdravý. Takových lidí není málo, a příjmy VZP jsou obrovské. Navíc platíme poplatky u lékaře, za léky, za recepty v lékárnách a různým způsobem se na vlastní péči dále finančně podílíme. Kdyby se neplýtvalo veřejnými penězi na státních zakázkách, zdravotnictví by nebylo na hranici kolapsu, jako je právě nyní“, uzavírá senátor.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…