Dušek (ČSSD): Čtyři pětiny občanů EU považují korupci za velký problém ve své zemi

12.12.2011 9:21

Na konci minulého týdne se v Bruselu uskutečnilo na půdě Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Evropského parlamentu (LIBE) jednání ohledně přístupu EU k trestnímu právu.

Dušek (ČSSD): Čtyři pětiny občanů EU považují korupci za velký problém ve své zemi
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Díky schválené Lisabonské smlouvě získala EU širší pravomoci v oblasti trestního práva, než měla v minulosti. Letos v září pak zveřejnila Evropská komise informace týkající se politiky EU v oblasti trestního práva, jehož cílem by mělo být vytvoření základu pro jednotný přístup k užívání trestního práva na úrovni celé EU. 

„Evropská unie by se měla především více zaměřit na boj s korupcí, který se stále více stává problémem celé EU. Vždyť čtyři pětiny občanů EU považují korupci za velký problém ve své zemi. Samotná korupce totiž podrývá demokratický proces a ztěžuje normální fungování ekonomiky, na což doplácejí slušní občané. Podle odhadů korupce v EU stojí ročně přibližně 120 miliard eur, což představuje asi jedno procento hrubého domácího produktu EU. Ve všech zemích EU sice existují zákony proti korupci. Ty však nejsou vždy důsledně dodržovány, proto očekávám, že Evropská komise v nejbližší době připraví společnou protikorupční strategii EU,“ řekl europoslanec Robert Dušek (ČSSD, který je náhradník ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci).

Díky schválené Lisabonské smlouvě může EU přijmout určitá opatření týkající se seznamu deseti trestných činů (tzv. „eurozločinů“), kterými jsou terorismus, obchod s lidmi, sexuální vykořisťování žen a dětí, nedovolený obchod s drogami, nedovolený obchod se zbraněmi, praní peněz, korupce, padělání platebních prostředků, trestná činnost v oblasti výpočetní techniky a organizovaná trestná činnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.