Falbr: Volání po "slušnějších pravidlech" restrukturalizace podniků schválena

15.01.2013 20:02

V Evropském parlamentu byla dnes přijata zpráva Výboru pro zaměstnanost a sociální věci obsahující doporučení Komisi k vytvoření legislativy ohledně problematiky informovanosti a konzultování pracovníků, předvídání a zvládání restrukturalizace. Pod tímto složitým názvem se skrývá zpráva, která vyzývá Komisi k vytvoření pravidel, která by zajistila minimální požadavky na ekonomické, spravedlivé, společné postupy při restrukturalizačních procesech.

Falbr: Volání po "slušnějších pravidlech" restrukturalizace podniků schválena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Falbr

Zpráva požaduje, aby Komise přestala pronášet jen hezká slova, přistoupila k činům a vytvořila platná a fungující pravidla pro restrukturalizaci. Především nastavila minimální požadavky na proces v případě absencí kolektivních smluv. Zajistila vyvážený průběh restrukturalizace a orientovala se nejen na ekonomickou stránku, ale také na spravedlivý způsob řízení. Právní akt má také zajistit, aby všechny zúčastněné strany byly zapojeny do dlouhodobého plánování firemních aktivit a řízení podniků, a to včetně sociálních partnerů, místních a regionálních orgánů. Obsahem zprávy jsou i další doporučení, mezi které namátkou patří zajištění školení k rozvoji dovedností pracovníků, které mohou využít k získání lepší odbornosti a uplatnění na trhu práce v budoucnu.

"Návrh mého kolegy a přítele Alejandra Cercase je jedna z mála sociálně spravedlivých zpráv, která se snaží reagovat na neutěšenou situaci delokalizace průmyslových podniků a hroucení průmyslových odvětví a opor, které jsme budovali na našem kontinentě více než 100 let. V posledních 30 letech ztratil starý kontinent více než 10% místního průmyslu. Jelikož si nemyslím, že naše regiony mohou žít jen z turistiky, bankovních a jiných služeb, podporuji vydání této legislativy, která by se tímto problémem zabývala a snažila se tento negativní trend řešit" dodává europoslanec Richard Falbr, který je členem Výboru pro zaměstnanost a sociální věci.

Tato vlajková loď Socialistů a demokratů se nerodila lehce. Komplikovaná problematika byla konzultována s experty z řad sociálních partnerů, odborů, s představiteli byznysu, Komise a předsednictvem Rady. I přestože se proti navrhovaným legislativním nástrojům silně postavili lobbyisté z Business Europe, podporují ostatní zaměstnavatelé a jejich zaměstnanci (jmenovitě automobilový průmysl) tento krok vedoucí k vytvoření společných pravidel pro restrukturalizaci.

Závěrem europoslanec Falbr dodává, že "Je zcela zřejmé, že tato legislativa trend delokalizace průmyslových podniků sama nevyřeší, pokud se Evropa nebude společně bránit daňovým rájům a dovozům některých druhů zboží. Je také nutné se zabývat vstupními cenami energií nejen v průmyslu. Naše podniky nakupují za daleko vyšší ceny, než jejich konkurenti v Asii a Spojených státech".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

16:14 Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pražskému metru.