Fiala (ODS): Ševče, zaplatil jsi králi Miroslavovi daně?

17.10.2012 13:48

Každý dobře zná českou pohádku Pyšná princezna. Pokusme se přepsat konec pohádky a změnit jej tak, že švec, uhlíř a další obyvatelé Půlnočního království budou poslušně každý rok platit vyšší a vyšší daně a jednoho dne se jejich království promění ve šťastnou zemi krále Miroslava. Diváci by asi odcházeli z kina s pocitem, že se autor zbláznil.

Fiala (ODS): Ševče, zaplatil jsi králi Miroslavovi daně?
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Mám obavu, že budoucnost České republiky a jejích občanů má být založena na podobně podivném příběhu. Selhávající a stále méně důvěryhodný stát nás chce přesvědčit, že není jiné budoucnosti než mu dávat stále více a více našich peněz. Bohužel i vláda, která tvrdí, že je středopravá, přistoupila na tento koncept. Pevně věřím, že najdeme dost zdravého rozumu, abychom tento způsob řešení rozpočtových problémů odmítli. Zaměňujeme příčiny a důsledky.

Rozpočtový deficit je pouze důsledek a ne příčina současných potíží. Ty vyrůstají ze zásadních omylů, které žel posiluje naše členství v současné EU.

Prvním omylem je, že stát má být významným zaměstnavatelem a univerzálním investorem. Tento omyl vytváří nekonečné řady státních zaměstnanců, kteří navyšují průběžně a trvale výdajovou stranu rozpočtu.

Ambice státu být nikoliv strategický, ale univerzální investor zatěžují stát obrovským objemem investic do projektů s pochybnou efektivitou a rizikem korupce.

Druhý omyl plyne z představy, že česká ekonomika může být ekonomikou služeb, čemuž lze obětovat průmysl a zemědělství. Představa, že vzájemným leštěním bot environmentálními projekty nebo jinou nevýrobní činností nahradíme tržní průmyslovou nebo zemědělskou produkci, je mylná.

Naším třetím omylem je sen, že v rámci stávající EU se vyrovnáme nejvyspělejším zemím světa. Opak je pravdou. Nezačneme-li hledat nové trhy a bránit vlastní hospodářské a ekonomické zájmy, stáhne nás zregulovaná a zbyrokratizovaná Evropská unie během jedné generace do ekonomického provinčního přeboru.

Poslední a dnes aktuální omyl je pokus vyřešit zadlužení tak, že staré dluhy zaplatíme naděláním výhodnějších dluhů. Výhodněji nám půjčí tehdy, když zvýšíme daně a budeme chtít vybrat od lidí dost peněz na to, aby nám vycházely výsledky ve státním rozpočtu. Bohužel uhlíř ani švec nám už mnoho peněz dát nemohou. A tak budeme zvyšovat daňové sazby a výběr daní bude klesat. Naštvaný uhlíř už bude podnikat pouze tehdy, obdrží-li dotaci na ekologické pálení biomasy. Otrávený švec začne pobírat sociální dávky a postupně se Česko změní nikoliv v zemi krále Miroslava, nýbrž ve stát se třemi kategoriemi občanů: státními zaměstnanci, pobírači dotací a pobírači dávek. Zkusme vzít selský rozum do hrsti, než začne skutečná rebelie!

Ing. Radim Fiala
člen regionální rady
člen výkonné rady
zastupitel
poslanec PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: ODS

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.