Filip: Uvědomme si už konečně, že dotace z EU neumíme uhlídat

09.02.2012 14:05

Řeč na 34. schůzi PS PČR dne 9. 2. 2012.

Filip: Uvědomme si už konečně, že dotace z EU neumíme uhlídat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Děkuji, paní předsedkyně, pane předsedo vlády, členové vlády, paní a pánové, dovolím si velice krátce připomenout, proč jsem přesvědčen, že tento bod programu nebo tato mimořádná schůze má proběhnout se vším všudy, to znamená s diskusí, byť sebekratší. Ale zejména s usnesením. Stalo se nedobrým zvykem v jednání Poslanecké sněmovny, že se pokusíme prostřednictvím sporu mezi koalicí a opozicí zabránit projednání některých bodů, které mají zásadní význam pro Českou republiku. To, co má být předmětem tohoto jednání, není jakýsi zájem koalice na tom, aby vítězila nad opozicí. Má to být zájem České republiky. A v tomto ohledu to, co řekl kolega Pavel Kováčik, je to zásadní. My tady přeci nerozhodujeme o jakýchsi penězích shůry, ale o tom, že naši daňoví poplatníci se dobrovolně po rozhodnutí v referendu v roce 2004 zavázali, že část prostředků z daní odvedeme do Bruselu a že budeme společně v té společné politice pokračovat v jejich čerpání.

A my jsme se dostali do situace, kdy to čerpání se nedaří tak, jak by se dařit mělo. Já tady nechci vyčítat jednotlivosti, které tady připomínal pan ministr Dobeš, a jenom bych chtěl připomenout, že při známém složení výborů a jednání je samozřejmě možné, že výbor nezařadí žádnou takovou věc na své jednání, aby se nedostali koaliční poslanci do sporu s vlastním ministrem. A pokud jde o interpelace, nezlobte se na mě, takový argument nemohu přijmout vzhledem k tomu, že situace je víc než vážná. Naopak jsem přesvědčen, že svým způsobem tón odpovídající tomu, co se tady má dnes projednat, řekl pan ministr Jankovský, který evidentně mířil do realizace čerpání prostředků z EU z jednotlivých fondů. Nejde o jednoho ministra nebo o jedno ministerstvo, jde o to, čeho má dosáhnout Česká republika.

Vidím potřebu zařazení a schválení programu této schůze v jedné jediné věci, že to bude jasný vzkaz všem strukturám, ať už je to Evropský parlament, ať už je to Evropská komise, Evropská rada, ale i byrokratický aparát Evropské komise, že ČR má upřímný zájem na čerpání, že to není něco, co by bylo sporem mezi námi, ale že to je zájem všech. A v tomto ohledu vás žádám, vy, kteří jste ještě neztratili pud sebezáchovy a vidíte, že je tady potřeba něco udělat, připusťte, že tato schůze se má konat, byť by se konala po té debatě-nedebatě těch, kteří mají právo přednosti jenom krátkou dobu, a bylo přijato usnesení, že je naším zájmem a že všechny struktury státní moci v ČR budou pracovat na tom, aby se čerpání změnilo z oněch 17 % na čerpání, které nám náleží. Je to proto, že v tuhle chvíli opravdu nevedeme spor koaličně opoziční. Je to proto, že vedeme spor o to, jestli ČR bude moci dostát svým závazkům, které dala jednotlivým subjektům v rámci programů. A můžeme se dokonce bavit o tom, jestliže některý z programů v rámci integrovaných operačních programů není možné čerpat, jestli nepřesunout prostředky včas a například s nabízenou změnou rozpočtu, jak signalizoval několikrát ministr financí Miroslav Kalousek, do regionálních operačních programů a rozhodnout tak vůlí této Poslanecké sněmovny.

Já vás opravdu žádám a prosím, abyste tentokrát opustili onen spor koalice - opozice, schválili tuto schůzi a pokusili se najít společnými silami usnesení, které dá jasný signál tomu, že je tady enormní zájem o to čerpání, že je tady enormní zájem o nápravu chyb, které v konkrétním čerpání jsou, ať už jde o, promiňte mi, nesmyslnou korespondenci mezi jednotlivými ministry a úřady v Bruselu, anebo jestli jde o to, že nejsme schopni zkontrolovat správný průběh čerpání a jsme potom na tzv. černé listině těch, kteří nemají dostatečnou kontrolu. Já bych chtěl, aby průběh této schůze byl takový, jako se nám to podařilo ve čtvrtek na neformálním jednání vedení třech výborů a zástupců ministerstev, kteří se o to starají. Myslím si, že tam jsme udělali krok dopředu a že takové jednání je možné. Proto vás žádám opravdu, abyste tentokrát zvážili ono černobílé hlasování. Nemá smysl! Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…