Gajdůšková (ČSSD): Ministr Dobeš zaslouží „zlatou medaili“

31.10.2011 11:04

O osud vysokého školství se obávám stejně jako ministr Dobeš. Nemyslím si ale, že další rozvoj vysokého školství ohrožuje...

Gajdůšková (ČSSD): Ministr Dobeš zaslouží „zlatou medaili“
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

O osud vysokého školství se obávám stejně jako ministr Dobeš. Nemyslím si ale, že další rozvoj vysokého školství ohrožuje absence školného. Skutečným nebezpečím pro další rozvoj a úroveň českého vysokého školství je kromě absence pozitivní strategie jeho řízení, neschopnost ministerstva administrovat evropské peníze, které mají být směřovány do podpory vědy a výzkumu v ČR a rychle reagovat na podněty Akreditační komise, jestliže avizuje neplnění podmínek akreditací nebo dokonce podvodné jednání.

Místo rychlé reakce a nápravy nešvarů na některých vysokých školách, na které akreditační komise upozornila, ministr školství naprosto bezprecedentním způsobem uráží její předsedkyni, prof. Dvořákovou. To by bylo naprosto nepřijatelné v civilizované zemi. Nejen proto, že je jistě možné kritizovat nedobrou práci kohokoliv, ale ministr by si neměl dovolit špinit a urážet šéfa významného orgánu státní správy, protože tím uráží a snižuje autoritu státní správy, ke které sám patří. V případě paní profesorky Dvořákové, která je navíc mezinárodně uznávanou odbornicí v oblasti politologie, pak tímto elementární slušnost postrádajícím chováním, poškozuje dobré jméno ČR v civilizovaných společnostech.

Pan ministr však zřejmě usiluje o medaili neoliberálních ideologů po vzoru pana Kalouska. Za privatizaci státní správy v oblasti akreditací vysokoškolského studia a zavedení školného si jistě zaslouží zlatou. Splní tak sen všech neoliberálů, vrátit společnost před Velkou francouzskou revoluci. Zpoplatnění studia je poslední ze systémů veřejných služeb, který po důchodech a zdravotnictví může zajistit finančním domům naprosto bezrizikové a v čase narůstající zisky. O nic jiného se tato vláda nesnaží.

Bezplatný přístup ke vzdělání je ovšem to poslední a velmi důležité pro udržení rovných šancí a slušné kvality života především pro příslušníky středních vrstev. Zkušenosti se školným tam, kde bylo zavedeno, ukazuje, že systém školného je nejen sociálně velmi kontraverzní a je skutečně sociální bariérou, ale dlouhodobě zpoplatnění studia vede spíš ke snížení kvality terciárního vzdělávání než k jeho růstu. To ale pan ministr neřeší, tak jako neřeší čerpání evropských peněz. Ty jsou pro banky nezajímavé.

Více:
ČSSD: Odvolejte Dobeše. Školství utečou peníze z EU

##PROFIL 32##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

6:16 Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k euru.