Gajdůšková (ČSSD): Vládní řešení církevních restitucí proti všem?

11.01.2012 10:15

Nepředpokládám, že prolomení hranice r. 1948 je záměr církví. Možná si toto riziko neuvědomují ani autoři vládní podoby zákona.

Gajdůšková (ČSSD): Vládní řešení církevních restitucí proti všem?
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

Ale možná některým z těch, kteří církevní restituce tlačí nehledíc napravo - nalevo a odmítajíc jakoukoliv diskuzi s veřejností či opozicí, jde právě o toto.  

To je však pro církve a jejich skutečné poslání medvědí služba. Stejně tak vzbuzuje otazníky aktuálně zveřejněné uzavření smluv vládních stran s církvemi, které jsou - kulantně řečeno - v demokracii velmi nestandardním postupem.

Podle dosavadních kroků vláda P.Nečase považuje zřejmě církevních restituce za svou „soukromou“ záležitost, ke které  nikoho jiného nepotřebuje. Je nepřijatelné, že na rozhodnutí vydat mnohamiliardové majetky nepanuje společenský konsensus, nepanuje elementární shoda napříč politickým spektrem a podle posledních událostí nepanuje shoda ani napříč vládní koalicí!

Diskuse o tom, jaký plán na vydání církevních restitucí je ten nejlepší možný, by však měla být velmi široká a měla by se od ní zapojit skutečně celá veřejnost. Není možné protlačit řešení na základě aktuální politické převahy pravicové vlády s tím, že se zatíží státní rozpočet na dalších třicet let!

Vládní návrh nemá obsahovat přesný výčet majetku, který má být vydán. Představme si však situaci, že některý horlivý úředník  vydá pozemek  nebo objekt, o který  některá církev přišla již před rokem 1948. Tím se otevře Pandořina skříňka. Začnou platit pravidla mezinárodního práva – Úmluvy OSN i smlouvy EU, které zakazují diskriminaci. Podle těchto pravidel nesmí být nikdo diskriminován. Pokud tedy bude navrácen majetek někomu z vlastního rozhodnutí státu, pak musí být navrácen všem, tedy i Sudetským Němcům.

Opravdu je připravena vláda P.Nečase vystavit se tomuto riziku?    

Sociální demokracie již předložila a je připravena diskutovat o svém návrh na vypořádání křivd vzniklých po roce 1948 církvím, který toto nebezpečí eliminuje. Návrh sociální demokracie  zaručuje církvím podporu jejich činnosti, které si velmi vážíme. Zajišťuje také odblokování mnohých pozemků, na které je vznesen nárok a jejichž nevypořádání blokuje další rozvoj mnoha obcí. Návrh na vznik fondu  řeší současný nedostatek státních financí, které by církevní restituce ještě velmi prohloubili. Co je však nejdůležitější, eliminuje velké nebezpečí, které plyne ze současné podoby vládního návrhu, a tím je prolomení Benešových dekretů.

Vláda P.Nečase je však k těmto rizikům a hrozbám zvláštně hluchá i slepá.

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu PČR

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…