Gazdík: Budeme hlasovat pro přímou volbu prezidenta

22.09.2011 6:26

Všechny kluby by měly deklarovat 3/5 podporu přímé volby.

Gazdík: Budeme hlasovat pro přímou volbu prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Předsedové parlamentních klubů TOP 09 a Starostové, poslanec Petr Gazdík a senátorka Soňa Paukrtová, vyzvali předsedy ostatních poslaneckých i senátních klubů, aby deklarovali podporu přímé volbě prezidenta republiky 3/5 většinou všech svých členů.

„Vedle podpory přímé volby starostů a primátorů členové poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové usilují i o zavedení přímé volby prezidenta. Dnes proto budeme hlasovat pro současný vládní návrh, který by přímou volbu hlavy státu umožnil," vysvětlil předseda klubu Petr Gazdík.

V expertní komisi věnující se dané problematice zastupovali poslance a senátory klubů TOP 09 a Starostové poslanec Stanislav Polčák a senátorka Soňa Paukrtová. „Prosazovali jsme variantu volby dvoukolovým senátním modelem a jen minimální zásahy do kompetencí a postavení prezidenta. To návrh zcela odráží, proto jej jednoznačně podporujeme," podotkl poslanec Polčák.

TOP 09 a Starostové navrhovali odstranění určitých přežitých výsad prezidenta, mezi jinými například zrušení možnosti zastavovat trestní stíhání (abolice) anebo absolutní trestní neodpovědnost prezidenta. V rámci nalezení kompromisu z těchto návrhů TOP 09 a Starostové ustoupili a plně podporují návrh ústavního zákona. V prosinci hlasovali členové vládní koalice proti opozičnímu návrhu na přímou volbu. TOP 09 a Starostům vadila především odvolatelnost prezidenta hlasováním občanů. Odvolatelnost prezidenta je akceptovatelným požadavkem, avšak pouze rozhodnutím nezávislé soudní instance. Od toho požadavku zástupci ČSSD ve vyjednávání ustoupili a nový návrh již odvolatelnost plebiscitem neobsahuje.

Předsedové parlamentních klubů TOP 09 a Starostové - za poslance Petr Gazdík a za senátory Soňa Paukrtová - vyzvali své kolegy, předsedy poslaneckých a senátorských parlamentních klubů, aby deklarovali podporu zavedení přímé volby prezidenta republiky třemi pětinami svých členů, podle požadavku Ústavy na prosazení změny volby hlavy státu.

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí jsou dlouhodobě přesvědčeni o potřebě posílit v České republice prvky přímé demokracie. Plní tak svůj předvolební program, v němž je závazek volby prezidenta přímo občany obsažen. I proto se daný bod, jako jedna z největších priorit, stal pevnou součástí programového prohlášení vlády, která se k tomuto po mnoho volebních období slibovanému kroku zavázala.

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09

SLEDUJEME téma přímá volba

Psali jsme:
Přímá volba prezidenta může uspět. Pro je i ČSSD
Poslanci začnou probírat přímou volbu prezidenta
Kandidát na prezidenta nemusí být členem ODS, uvažuje Tluchoř
Sobotka: Zeman na Hrad, to ne. Vyškrtnul se sám

##MINIPAS 2017##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).