Gazdík (TOP 09): Na krytí příjemců veřejných peněz se podílet nebudeme

19.10.2011 11:40

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí považují za nesmyslná vyjádření místopředsedkyně vlády Karolíny Peake k návrhům na změnu vládní novely zákona o veřejných zakázkách.

Gazdík (TOP 09): Na krytí příjemců veřejných peněz se podílet nebudeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Vicepremiérka Karolina Peake v rozhovoru pro sobotní Právo uvedla, že „TOP 09 naprosto zásadně zasáhla do projednávání zákona o veřejných zakázkách na poslední chvíli s 24 dalšími body u zákona, který se připravuje více než rok", což je údajně podraz, který povede k vrácení návrhu zákona zpět na Ministerstvo pro místní rozvoj. Uvedená tvrzení vicepremiérky jsou nesmyslná. Byť návrh TOP 09 a Starostů obsahoval dvacet sedm bodů, byl s ministerstvem dlouho vyjednáván.

Proto také u jednotlivých návrhů, kde bylo konečné stanovisko ministerstva negativní, předkladatelé z TOP 09 od návrhu ustoupili a akceptovali postoj ministra Kamila Jankovského. Až na dvě výjimky. Těmi byla právě pravidla, která umožňují rozkrýt skutečné vlastníky firem, jež se ucházejí o veřejné prostředky, a dále navázání účinnosti smluv s uchazečem o veřejnou zakázku na její zveřejnění.

„S ministerstvem i ministrem osobně jsme projednávali opatření o navázání účinnosti smluv u veřejných zakázek podle slovenského vzoru několik týdnů. Nešlo o návrhy na poslední chvíli," uvádí autor návrhu poslanec Jan Farský, starosta města Semily, které proslulo transparentním a přísnějším zadáváním veřejných zakázek, než je současné znění zákona. Ostatně takový návrh TOP 09 a Starostové zveřejnili v srpnu na tiskové konferenci (http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/top-09-zvazime-utratu-kazde-koruny-6837.html).

Petr Gazdík proto vyzval vicepremiérku Karolínu Peake, ať připraví návrh změny zákona o veřejných zakázkách pro druhé čtení návrhu zákona tak, aby byl splněn závazek z koaliční smlouvy o zveřejňování „úplné a skutečně vlastnické struktury" uchazečů o veřejné peníze.

Předseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Stanislav Polčák odmítá, že by povinnost rozkrýt vlastníky firem byla změnou na poslední chvíli. „Na konci srpna jsem byl osobně přítomen na tiskové konferenci Nadačního fondu proti korupci a sdružení Veřejnost proti korupci, kde paní vicepremiérka slíbila změnu pravidel umožňujících dohledat vlastníky firem s podílem na veřejných zakázkách. Nic se však nestalo a návrh změnu nedoznal. Proto jsme podali návrh vlastní." Podle něj návrh z dílny protikorupčních organizací byl přímo s vicepremiérkou konzultován několik týdnů, stejně tak i s ministerstvem. Přesto žádný návrh připraven nakonec nebyl. „Netuším, proč se tak nestalo, ale neumím si představit, že bychom se mohli podílet na neprůhledné prostředí u veřejných zakázek. Věci veřejné si to asi dovolit mohou," zdůraznil Polčák.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík proto vyzval vicepremiérku Karolínu Peake, ať připraví návrh změny zákona o veřejných zakázkách pro druhé čtení návrhu zákona tak, aby byl splněn závazek z koaliční smlouvy o zveřejňování „úplné a skutečně vlastnické struktury" uchazečů o veřejné peníze. „Věci veřejné zatím o veřejných zakázkách a boji proti korupci jen mluví, my naše návrhy předkládáme. Pokud paní vicepremiérka žádný návrh nepřipraví, pak samozřejmě podpoříme náš návrh. Netuším, proč by kvůli tomu měl být zákon odsouván," uzavírá Petr Gazdík.

TOP 09

Více:
Peake (VV): Jsme pro transparentní financování politických stran

##PROFIL 2017##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…