Grebeníček: Podněcováním ke špiclování KSČM se vláda snaží od sebe odvést pozornost

02.02.2012 11:28

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny dne 2. 2. 2012

Grebeníček: Podněcováním ke špiclování KSČM se vláda snaží od sebe odvést pozornost
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, v listopadu loňského roku jsem vznesl na předsedu vlády písemnou interpelaci k podezření, že vláda České republiky, někteří její jednotliví ministři organizují a podněcují v rozporu s platnou ústavou a zásadami demokratického výkonu státní moci špiclování a sledování legitimní parlamentní strany - Komunistické strany Čech a Moravy s cílem ovlivnit a omezit demokratickou politickou soutěž stran a odvést pozornost veřejnosti od prokorupčního, lobbistického, klientelistického a kriminálního jednání a od kauz, ve kterých jsou podezřelí členové vlády, klienti a sponzoři stran vládní koalice.

Na svou interpelaci jsem od předsedy vlády obdržel řadu vyhýbavých a nejednoznačných, někdy i spíše až ideologických vyjádření. Protože sledování a špiclování legitimně a ústavně působící parlamentní strany je vždy skandální záležitostí a protože veřejné výzvy nekompetentních ministrů vlády a případné zákulisní aktivity ministra vnitra a předsedy vlády směřující k takovému špiclování nelze tolerovat, požádal jsem o projednání této záležitosti na půdě Poslanecké sněmovny.

Možná si ještě někteří z pamětníků vzpomenou na podobný případ, kdy v roce 1997 (?) vystoupili předsedové dvou tehdejších koaličních stran, za Občanskou demokratickou alianci Jan Kalvoda a za lidovce Josef Lux, s podezřením, že je a případně další politiky odposlouchává a sleduje Bezpečnostní informační služba. Ta aféra hýbala tenkrát celou veřejností a médii. Přestože celý rozsah podezření se nepotvrdil, zjistilo se tenkrát, že kontrolní komise Sněmovny nedostala o povaze věci pravdivé informace. Aféra stála místo někdejšího šéfa Bezpečnostní informační služby Stanislava Devátého. Tenkrát šlo o podezření, že jsou dvě koaliční strany sledovány a jejich politici odposloucháváni v zájmu nejsilnější koaliční strany, tedy Občanské demokratické strany. Dnes jde o situaci, kdy podle řady informací, prosakující na veřejnost je špiclována legitimně a ústavně působící opoziční strana - Komunistická strana Čech a Moravy.

Jistě jste také mnozí zaznamenali vyjádření ministra vlády dosazeného Občanskou demokratickou stranou, že špiclování a sledování Komunistické strany Čech a Moravy bude pokračovat a že navrhne vládě, kdo a s jakými úkoly by měl být tímto špiclováním pověřen do budoucna. Nepřijatelnost takového postupu ministra vnitra je o to zřejmější, že jeho prohlášení bylo učiněno bezprostředně poté, co právní expertizy potvrdily, že Komunistická strana Čech a Moravy působí v souladu s ústavou a zákony České republiky.

Veřejně také jako reakce na právní expertizy zazněla prostřednictvím České televize výzva místopředsedy ODS a ministra obrany současné vlády Alexandra Vondry ke sledování parlamentní opozice a veřejně vyslovený nátlak na Ministerstvo vnitra, aby za každou cenu, bez ohledu na cokoli, připravilo vládě návrh na zákaz jedné z demokraticky působících parlamentních stran opozice.

To, co v případě 15 let staré aféry kolem údajného sledování a odposlechu Jana Kalvody a Josefa Luxe a jejich stran v zájmu ODS nebylo nakonec jednoznačně prokázáno, má, jak je z nové aktivity ministrů vnitra a obrany, Jana Kubiceho a Alexandra Vondry, nominovaných za ODS, zřejmé, aktuální pokračování. A dnes už se tím dokonce ministr vnitra ani netají. Právě informace o tom, že Ministerstvo vnitra a některé zpravodajské služby jsou tlačeny vládou a ministry do protiústavního jednání a mají být úkolovány ke špiclování, nebo mají podněcovat, organizovat a provádět sledování Komunistické strany Čech a Moravy jako jediné z parlamentních stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, nebo jako jedné z parlamentních stran zastoupených v Poslanecké sněmovně i v Senátu, bylo tedy pádným důvodem k tomu, abych interpeloval přímo premiéra Petra Nečase, který je za činnost členů své vlády a za kontrolu a úkolování služeb odpovědný.

Občany jsem byl dokonce upozorněn i na skutečnost, že takto podle dostupných informací není sledována žádná jiná parlamentní strana, a to přestože Komunistická strana Čech a Moravy se pohybuje přísně v mezích platné Ústavy, zatímco jiné strany se jednáním svých představitelů a zástupců ve vládě a ve státě stávají pro republiku, její ekonomickou bezpečnost a právní řád skutečnou hrozbou. Byl jsem občany také dotazován, zda nedochází ke střetu zájmů a politickému zneužívání moci v případě, kdy má možnost nechat sledovat své politické oponenty a dostává informace z takového sledování z titulu předseda vlády, předseda Občanské demokratické strany, tedy předseda strany, jejíž činitelé jsou dnes nejčastěji veřejností podezříváni z ohrožování zájmů republiky a občanů České republiky.

Občané se na mne obraceli s podezřením, že místopředseda Občanské demokratické strany a ministr obrany Alexandr Vondra kompromitovaný lobbingem v aféře nákupu Pandurů a přinejmenším politicky odpovědný za kolosální promrhání prostředků státního rozpočtu v aféře zakázek ProMoPro zneužívá postavení a funkce k veřejnému nátlaku na Ministerstvo vnitra, aby bez ohledu na ústavní svobodu politické soutěže a opačné právní expertízy jednalo proti demokraticky působící Komunistické straně Čech a Moravy. Takové podezření jsem jim v případě Alexandra Vondry stěží mohl vyvracet.

Jestliže někteří z občanů vyjádřili názory, že ministr Vondra, který již měl dávno rezignovat, jedná účelově v rozporu se slibem ústavního činitele proti ústavnímu pořádku republiky a sleduje cíl omezit demokratický pořádek, svobodu politické soutěže a rovnost této soutěže a pokouší se omezit a neutralizovat opoziční kontrolu vlády, potom mají podle mého přesvědčení na takový názor právo. A je hanbou vlády a svým způsobem i jeho předsedy, je vizitkou Občanské demokratické strany, že ministr Vondra nadále zůstává v postavení ústavního činitele. Bylo na předsedovi vlády, aby se k problému špiclování a sledování parlamentní opozice a bezprecedentnímu a skandálnímu chování a vyjadřování svých ministrů postavil čelem. To, že tak předseda vlády a Občanské demokratické strany neučinil, jak plyne z jeho písemné reakce na mou interpelaci, považuji za mimořádně závažné.

Také proto dnes chci připomenout, na co premiér neposkytl odpověď, čemu se pokusil vyhnout a kde jeho písemné vyjádření, které jsem obdržel, je na hranici ústavnosti. Je to příležitost pro předsedu vlády poskytnout odpovědi jasnější a poctivější. Žádám tedy konkrétní a nevyhýbavou odpověď předsedy vlády na následující otázky.

1. Které parlamentní strany dala a dává vláda, případně Ministerstvo vnitra, sledovat a kterými parlamentními stranami se Ministerstvo vnitra se souhlasem vlády zabývá s cílem shromažďovat o nich informace využitelné pro pozastavení nebo zákaz činnosti těchto stran.

2. Které zpravodajské služby a další instituce státu provádějí pro potřeby vlády nebo Ministerstva vnitra sledování Komunistické strany Čech a Moravy, případně dalších parlamentních stran.

3. Je Občanská demokratická strana, která je veřejností nejvíce podezřívána z klientelismu a prokorupčního jednání, podrobena ze strany Ministerstva vnitra a zpravodajských služeb stejnému sledování a ve stejné intenzitě, jako to může být v případě KSČM. Kdo o sledování či nesledování Občanské demokratické strany rozhodl a proč.

4. Které úkoly a pro které instituce navrhlo Ministerstvo vnitra na přerušeném jednání vlády zmíněném premiérem v reakci na mou interpelaci v souvislosti s veřejně ohlášeným záměrem, že bude dále sledovat parlamentní stranu, Komunistickou stranu Čech a Moravy, a které resorty a instituce mají být podle tohoto ministrem Kubicem předloženého návrhu těmito úkoly pověřeny.

5. Jakým způsobem je zabezpečeno, aby předseda vlády, pokud je současně předsedou Občanské demokratické strany, nezneužíval svých kompetencí a nevyužíval své možnosti k úkolování zpravodajských služeb a k získávání informací o ostatních koaličních a opozičních stranách.

Konečně 6. Z jakého důvodu považuje předseda vlády za normální, aby byly Ministerstvem vnitra a zpravodajskými službami státu sledovány parlamentní strany působící v souladu s Ústavou a aby ministr obrany za Občanskou demokratickou stranu podezřelý v několika aférách prostřednictvím médií tlačil na Ministerstvo vnitra, které ústavně působící parlamentní strany mají být sledovány a na které parlamentní strany má být připravován případný zákaz jejich činnosti.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Oborná (ANO): Nikoho netěší, že do Prahy znovu dorazí traktory. Ale ministr jen slibuje

23:07 Oborná (ANO): Nikoho netěší, že do Prahy znovu dorazí traktory. Ale ministr jen slibuje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k protestům zemědělců.