Hájek (SPOZ): Financování sociálních služeb

01.06.2013 8:24

Vláda bude příští týden schvalovat další sporný návrh ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové.

Hájek (SPOZ): Financování sociálních služeb
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Návrh opět brzdí účinnost způsobu financování sociálních služeb, tak jak byl původně schválen zákonem o sociálních službách účinným od roku 2006.
 
Laicky řečeno zákon předpokládal, že nejkompetentnějším správcem množství a kvality sociálních služeb na vymezeném území a pro své občany je kraj. Jistým způsobem tak zákon stanoví kompetence v zajišťování těchto služeb pro občany, kterým v tomto případě nemůže být dosavadní centralistický model státu (pragocentrismus), ale kraj a jeho obce, které díky komunitnímu a střednědobému plánování sociálních služeb mají již léta provedeny analýzy potřeb na svém území (poptávka).
 
A to včetně efektivního vynakládání finančních prostředků na ně (komunitní a střednědobé plány), což je stanoveno právě dikcí zmiňovaného zákona. Je přinejmenším podivné, že každý dosavadní ministr práce od doby účinnosti tohoto zákona, přes připravenost krajů, stále posouvá i jejich kompetenci tyto peníze efektivně svým poskytovatelům spravovat a rozdělovat. Z dosavadního politického uspořádání krajů a vlády je zřejmé, že paní Müllerová pokračuje ve vydírání politické reprezentace připravených krajů prostřednictvím křivení zákona. Je přímo trestuhodné, že přes její mediální ujišťování, že jde o partnerský dialog, vše nakonec odnáší postižení a jinak sociálně vyloučení občané, kteří tyto služby potřebují. O kvalitě dosavadního financování služeb státem (ministerstvem práce) hovoří sami poskytovatelé služeb a řada jejích fundovaných zaměstnanců, kteří v řadě případů díky centrálnímu financování jsou bez výplat nebo se museli evidovat na úřadech práce. Proto je přinejmenším úsměvné, když ministryně práce Müllerová tento týden ve zpravodajství České televize oznámila, že přináší dobrou zprávu, že v polovině roku 2013 našla půl miliardy na financování sociálních služeb v roce 2013. Přitom se v kuloárech šušká, že jde o iniciativu ministra Kalouska, který tyto finance uvolnil, aby tím napravil dosavadní negativní mediální obraz ministerstva práce, vedeného, nebo spíše deformovaného pod vedením "odborníků" z TOP 09 Drábka a později Müllerové.
 
Mgr. Miroslav Hájek
Odborná komise SPOZ pro sociální věci
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

23:08 Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě