Hašek: Čemu by lidé v této zemi měli věřit, když ne podpisu premiéra?

20.09.2011 19:02

Kraje trvají na dodržení memoranda o financování regionální železniční dopravy.

Hašek: Čemu by lidé v této zemi měli věřit, když ne podpisu premiéra?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek hovoří na sjezdu ČSSD

Z iniciativy předsedy Asociace krajů ČR a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška se dnes uskutečnila videokonference hejtmanů a zástupců všech krajů, na které se řešil další postup v záležitosti financování regionální železniční dopravy. Jednání vedl Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje a stínový ministr dopravy za ČSSD. Jednoznačným závěrem celého jednání je opětovný apel směrem k Vládě ČR, aby dodržela Memorandum o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti veřejnou regionální železniční osobní dopravou. Jakékoliv snižování státní dotace v dojednané výši 2,6 miliardy korun kraje odmítají.

Kraje tímto usnesením jednoznačně trvají na právní závaznosti memoranda, které bylo podepsáno za úřednické vlády Jana Fischera, a to jak tehdejším ministrem dopravy a všemi hejtmany, tak zejména samotným premiérem Fischerem. Dle tohoto memoranda mají kraje na provoz regionální železniční dopravy získat ročně příspěvek od státu 2,6 miliardy korun a to po dobu 10 let. „Je pro nás naprosto nepřijatelné, aby současná vláda prohlásila za neplatné memorandum, které s hejtmany podepsal samotný premiér vlády minulé. Čemu jinému by lidé v této zemi měli věřit, když ne dokumentům, za jejichž platnost se podpisem zaručí samotný premiér?" uvedl předseda Asociace krajů Michal Hašek k důvodům, proč se kraje nehodlají vzdát financí jim slíbeným. Připomněl také, že i nadále trvá rozhodnutí krajů bránit se proti porušení tohoto memoranda soudní cestou.

Hejtmani a zástupci krajů na dnešním jednání také připomněli, že se nejedná „pouze" o právně vymahatelný dokument podepsaný samotným premiérem, ale také o dohodu připravovanou na základě profesionálních analýz a doporučení mnoha odborníků na regionální železniční dopravu. To je další závažný argument pro stoprocentní plnění Memoranda i v dalších letech. Michal Hašek navíc dodává: „Vláda ČR nejen že odmítá dodržet podepsané dohody, ale bere si navíc při svých jednáních jako rukojmí všechny občany, kteří v našich krajích každý den využívají železničních spojů. Závazky plynoucí z Memoranda jsou přitom také závazky vlády vůči občanům, na což ale zejména ministr financí zřejmě zapomíná."

Celá věc má další aspekt, a tím je tvorba jízdních řádů pro železniční dopravu. Vzhledem k tomu, že ministerstvo dopravy stále neví, s jakým finančním obnosem může pro příští rok počítat a nedodalo tak objednávky rychlíků u Českých drah, nemusí Správa železniční dopravní cesty stihnout do poloviny prosince letošního roku vytisknout jízdní řády. „Současný ministr dopravy se tak může stát od dob Rakouska - Uherska prvním ministrem dopravy, za jehož působení se nestihnou vytisknout jízdní řády pro železniční dopravu. Vlaky tak možná pojedou, ale cestující nebudou vědět kdy," okomentoval tuto kuriózní situaci hejtman Milan Chovanec.    

Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje

Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje a stínový ministr dopravy za ČSSD 

Související:
Hašek: Gymnázium Boskovice má plnou podporu kraje, redukce se nechystá
Hašek je nejpopulárnější hejtman. Rath bezkonkurenčně nejhorší
Hašek: Jihomoravský kraj bude spolupracovat se Sítí mateřských center ##PROFIL 302##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…