Hašek: Reformu regionálního školství vytváří Dobeš v duchu Jiráskova „Proti všem“

16.01.2012 18:55

Kraje zásadně odmítají návrhy reformy regionálního školství.

Hašek: Reformu regionálního školství vytváří Dobeš v duchu Jiráskova „Proti všem“
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Ministr školství dnes velkolepě prezentoval další z jeho plánů na „záchranu“ vzdělávacího systému České republiky. Kraje České republiky však s návrhy změn v systému regionálního školství, jak je nyní navrhuje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš, jednoznačně nesouhlasí. Tyto kroky budou v konečném důsledku znamenat prakticky masovou likvidaci základních a odborných středních škol. Ministr také zcela v rozporu s principy reformy veřejné správy, která vložila odpovědnost za základní školství městům a obcím a za střední školy krajům, opět centralizuje kompetence MŠMT.

Navíc, i tato poslední reforma, vzešlá z kanceláří ministerstva školství, bohužel postrádá jakoukoli seriózní analýzu či oporu ve statistických údajích. Přesto chce pan ministr provést radikální změny, které nejenom dle odhadů krajů, ale i Svazu měst a obcí a řady odborníků povedou k masivnímu zhoršení dostupnosti a kvality základního a středního vzdělávání.

Kraje si velmi dobře uvědomují demografický vývoj naší společnosti a na rozdíl od ministerstva již řadu měsíců pracujeme na optimalizaci středního školství v našich krajích. Například v Jihomoravském kraji bylo sloučeno 32 středních škol do 16 nových a proces optimalizace nebyl dosud uzavřen. Ale tento nepříjemný a nepopulární proces kraje realizují na základě hluboké a detailní znalosti potřeb našich krajů, jejich obyvatel a zaměstnavatelů. Kraje a ani města proto nepotřebují od ministerských úředníků v Praze radit, jaké obory a kolik míst na školách je pro udržení dostupného a kvalitního vzdělání třeba.

Stejně tak zavádění novinek jako je „optimální třída“ či nová kategorie tzv. „odborné hodiny“ a její finanční dotace přináší regionálnímu školství hlavně problémy, nikoli pomoc či zlepšení. Optimální třída znamená, jak podle Asociace krajů České republiky, tak i dle názoru starostů ze Svazu měst a obcí, a to napříč politickým spektrem, masovou likvidaci základních škol. Zavádění normativů odborné hodiny pak zase velmi tvrdě postihne odborné a učňovské školství a výrazně ovlivní konkurenceschopnost nejenom krajů, ale následně i celé ČR. To je ale v příkrém rozporu s deklarovanou vládní snahou o zvyšování konkurenceschopnosti České republiky. Vláda a její ministři by si tedy měli ujasnit, jaká jejich reforma či názor má přednost.

Považuji také za neuvěřitelné, že ministr Dobeš v rámci navrhované reformy velmi potichu navrhuje zvýšení podpory soukromým školám. A to i na úrovni provozního financování, kde dosud z důvodu příjmů ze školného soukromé školy dotovány nebyly. Je absurdní, že stát snižuje podporu veřejnému školství a tyto peníze plánuje převést do školství privátního. To je další důkaz posupné likvidace rovného přístupu k bezplatnému školství.

Asociace krajů České republiky proto navrhuje, aby ministr školství Dobeš současnou podobu reformy, vytvořenou zřejmě na základě jeho oblíbené četby Jiráskova „Proti všem“, opustil a ve spolupráci se všemi zřizovateli, tedy i kraji a městy, připravil její novou podobu. Pro kraje ČR je rovný přístup ke vzdělání stejně důležitý, jako jeho ekonomická efektivita. Budeme proto hájit kvalitu a dostupnost veřejného vzdělávání jako základní atribut evropského sociálního státu a nepřipustíme jeho likvidaci.

Michal Hašek, předseda Asociace krajů České republiky a hejtman Jihomoravského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…