Havlík (Občané.cz): Nejvyšší čas na pořádné vyvětrání

21.07.2012 16:00

Je možná nepatřičné a předčasné psát uprostřed tohoto podivného léta o čísle 13, které bude dominovat letopočtu příštího roku. Dnešní realita však dává tušit, že to horší nás teprve čeká.

Havlík (Občané.cz): Nejvyšší čas na pořádné vyvětrání
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

Prvním hmatatelným potvrzením neblahých trendů bude debata o připravovaném státním rozpočtu na rok 2013. Číslo 13 považují mnozí lidé za nešťastné již dlouho, a to na celém světě. Staří Římané si například mysleli, že třináctka je znamením smrti a zkázy. Strachu z čísla 13 se říká odborně triskaidekafobie. Máme se tedy i my čeho obávat? Soudě podle způsobu vládnutí a současné správy země zcela určitě.

Příští rok bude totiž oním drsným potkáním se s realitou a sčítáním škod. Nemalou roli (chtěnou i nechtěnou) v tomto procesu bude jistě hrát náš neohrožený „strážce kasy“ Kalousek. Když mu letos nevyšel ekologický super tendr, tak si alespoň pohlídal církevní restituce a vlídný přístup k hazardu. Krom toho má přeci k dispozici mocný finančně-analytický útvar na svém ministerstvu. Národ občas pobaví, třeba tím, že někomu brnkne, anebo dá na ulici někomu jinému pár facek. Když je nejhůř, tak jsou připraveni jeho zastánci v podobě pánů Schwarzenberga či Nečase. K smíchu však tato pokleslá „zábava“ opravdu není. Je spíše produktem bezbřehé arogance moci, která neplní své elementární poslání a pohrdá lidmi.

Příliš dlouho jsme tolerovali mnohé zlořády, drancování veřejných zdrojů a excesy vyvolených. Jejich seznam by vydal na mnoho a mnoho stránek různých spisů. Snad nás ten nový letopočet konečně donutí si udělat důsledný audit minulého období a vyvodit z něj zásadní závěry, s konkrétní osobní odpovědností. To je totiž nezbytný první krok k možné nápravě a nutné změně systému. Jinak nás totiž stále stejní političtí eskamotéři budou přesvědčovat o tom, že jsme si sami projedli svou budoucnost, že se vlastně krade všude na světě, a že oni jsou lepší než případní Marťani. Na své produkce, zahalené do plakátové ideologie, mají zdrojů stále dost. Mezitím si vyplatí milionové gáže, prodají poslední zbytky státního majetku, a pak odletí do svých teplých destinací na svůj oblíbený golf. Stihnou ještě leccos seškrtat, zvýšit DPH, zmrazit důchody atd.

Těžko hledat novou naději v prezidentských volbách. Favoritem je předlistopadový člen KSČ, se „skvělým týmem“ pro svou kampaň (Novák – přítel Dalíka, Dobrovský – legendární lobbista, a mediální mág Soukup, spjatý v minulosti již s x partajemi). V závěsu za Janem Fischerem je Miloš Zeman, s Václavem Klausem a silnou ruskou lobby v zádech. Těžko v této konstelaci uvěřit tomu, že právě třináctka v letopočtu bude startem ke šťastné a slušné budoucnosti.

Hanlivě se říká, že prý Češi mají rádi hlavně klídek, teplo a smrádeček. Obávám se, že nám z této nabídky zůstal již jenom ten smrádeček. Nejvyšší čas na pořádné vyvětrání!

Petr Havlík

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Havlík

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…