Hejtman Zimola: Máme před sebou zásadních čtyřiadvacet hodin

10.06.2013 15:04

Dvě zbytečná úmrtí, policisté naopak zachránili pět životů

Hejtman Zimola: Máme před sebou zásadních čtyřiadvacet hodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

„Máme před sebou zásadních čtyřiadvacet hodin, protože půda už není schopna absorbovat další srážky a počasí se má úplně uklidnit až zhruba od středy,“ řekl po dnešním ranním jednání krizového štábu (pondělí 10. 6. 2013) jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Nerovnoměrné noční bouřky způsobily potíže zejména na menších tocích, dnes ještě očekáváme srážky na Šumavě a v Novohradských horách,“ dodal.

Všechny přehrady drží vodu v zásobním prostoru, hladina Rožmberka a na dalších rybnících už klesá, ohrožené obce mají operativně připravené své „styčné důstojníky“ u HZS. Právě hasiči s kolegy z integrovaného záchranného systému i nadále zajišťují psychosociální pomoc v terénu a distribuují mezi potřebné čisticí prostředky a vysoušeče.

„Policisté také zesílili hlídkovou službu v kempech, protože uplynulé dny přinesly úplně zbytečná úmrtí na jezu Herbertov. Dva vodáci utonuli kvůli nedisciplinovanosti, a to byli varováni policisty hodinu před incidentem,“ řekl Jiří Zimola. „Naopak úspěšný zásah si dvakrát PČR připsala o víkendu – na Soběslavsku strhl včera padající strom do rozvodněné řeky hned dva automobily. Ve vozidlech zůstali uvězněni čtyři lidé, z toho dva senioři v pokročilém věku, ale policisté při bleskovém zásahu všechny ohrožené vyprostili a dopravili do bezpečí. Další dva policisté zachránili na Strakonicku život ženě unášené silným proudem,“ doplnil hejtman. (Bližší informace připravuje krajský mluvčí PČR Jiří Matzner.)

Krajští hygienici monitorují situaci na desítkách lokalit, dnes např. v Třeboni a na stránkách KHS najde veřejnost doplněné hygienické zásady. Dopravní experti evidují už jen tři uzavírky silnic, i nadále je připravena Armáda ČR dle požadavků obcí.

Další zasedání krizového štábu se koná v úterý 11. 6. 2013 v 8 hodin ráno.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.