Houba (STAN): Zákon o Šumavě by měl být vstřícný k lidem i přírodě

12.12.2011 14:58

Návrh zákona o Šumavě připravovaný ministerstvem životního prostředí, by měl být vstřícný také k lidem, kteří žijí v obcích na území Národního parku Šumava.

Houba (STAN): Zákon o Šumavě by měl být vstřícný k lidem i přírodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Předpokládáme, že zákon jasně vymezí území I. zóny Národního parku, která by měla být pokud možno scelena a jejich rozloha by neměla přesáhnout 25% plochy parku.

Dále by v I. zónách neměly být intravilány obcí, protože to brání jejich rozvoji. Ze stejného důvodu pak prosazujeme převedení státních pozemků, které leží na území obcí v třetí zónách parku, do jejich vlastnictví. Nechceme totiž, aby obce byly dále vystaveny šikaně státních úředníků, kteří často pod nesmyslnými záminkami kvůli údajně ochraně životního prostředí brání obcím ve výstavbě a nepřímo je tak připravují o nová pracovní místa. Oceňujeme však, že současné vedení Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava v čele s ředitelem PhDr. Janem Stráským, je k obcím vstřícnější, než tomu bylo za jeho předchůdců.

Rovněž také podporujeme rozvoj turistického ruchu na Šumavě včetně výstavby nové lanovky na Hraničník, která by propojila území České republiky s rakouskými lyžařskými středisky a zamezila  nesmyslnému objíždění lyžařů automobily šumavskou přírodou. Znamenalo by to zvýšení možnosti pracovních příležitostí a zklidnění škodlivého pohybu  turistů  v okolních obcích a samotném NP.

Pro další generace chceme Šumavu zachovat zdravou a  krásnou. To ovšem znamená i zásah proti kůrovci v I. zónách Národního parku do doby, než se podaří najít účinnější způsob než je zdravotní  kácení. I to je ale pořád lepší řešení než devastovaná krajina s pahýly stromů a totálně změněným lesním klimatem zničeným Kůrovcem smrkovým.

Nesouhlasíme také s jednáním tzv. stínové vědecké rady parku a jejich předkládáním ultimativních požadavků, jejichž splnění si chtějí vynutit hrozbou odchodů z jednání komise, jmenovanou ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou, která má za úkol připravit návrh zákona o Šumavě. Tito lidé nemají zájem na kompromisu a zachování zelené Šumavy, ale chtějí za každou cenu prosadit jenom své představy. Ovšem jejich vize Šumavy jako obrovské botanické zahrady uprostřed relativně malé civilizované Evropy je scestná a nebezpečná.  Zdejší rozloha chráněného šumavského území  se nemůže srovnávat  s  daleko většími  národními parky v severní Americe nebo Africe, které  si ekologická sdružení berou za vzor.

Ing. Jaroslav Houba, CSc
Předseda krajského hnutí STAN Jihočeského kraje

                

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL