Hulinský (ČSSD): Plivnutí do obličeje 22 tisícům vojáků, kteří si gen. Picka váží

14.12.2012 15:26

Řeč na 49. schůzi PS PČR dne 14. 12. 2012.

Hulinský (ČSSD): Plivnutí do obličeje 22 tisícům vojáků, kteří si gen. Picka váží
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Když se paní ministryně stala ministryní obrany, všichni jsme očekávali, co udělá. Každý z nás to možná očekával trochu jinak, nicméně jsme neznali nikdy její názor v oblasti obrany, neznali jsme nikdy její vystoupení a nikdy jsme nikdo z nás patrně ani netušil, že problematika obrany ji někdy v životě zajímala nebo zajímá. Já osobně bych očekával, že když se někdo stane ministrem obrany, který chce sbírat zkušenosti na tomto resortu a já si myslím, že není ostuda, když paní ministryně se do té doby nezabývala resortem, tak že se tam bude ale chovat moudře. Moudře znamená, že když mám na ministerstvu odborníka, který diskutuje, který zná problematiku a který má všeobecnou vážnost, tak se ho první den nezbavím. Možná se zbavím politických náměstků, protože mám jiné představy, ale rozhodně bych se nezbavil odborníka, který byl náčelníkem protivzdušné obrany, člověka, který je hlavním vyjednávačem otázky gripenů, a to tak, že dokonce ani výbor pro obranu nemá informace, kterým směrem se další pronájem bude ubírat.

Je to člověk, ke kterému se ubírala armáda. A paní ministryně přijde a řekne: Myslím si, že je to plivnutím do tváře 30 tisícům vojáků, když si myslíte, že vše stojí na jednom generálovi. Paní ministryně, je to úplně obráceně. Je to plivnutím do tváře 22 tisícům vojáků, kteří jsou v současné době, kteří si pana generála váží. Váží si ho jako člověka, který se dokázal pohybovat v době armádních škrtů, který dokázal armádu uvést tam, kde dneska je, která má všeobecnou vážnost a která se řádně zhostila všech úkolů, které jí vyplývaly z její činnosti.

Na mě to opravdu budí dojem, že v jednu chvíli mohl být pan generál Picek, nyní již v civilu, také kandidátem na ministra - a co kdyby se ukázalo, že by byl i lepší? Je potřeba se takového člověka okamžitě zbavit. Já osobně to považuji za velkou chybu. Za chybu zbavit se odborníka. A zajímalo by mě, jakým způsobem budete dále postupovat v otázkách, na které budete muset znát odpověď.

Například včera jsem vás chtěl interpelovat. Hrozně mě zajímaly vaše názory, protože jsem se dříve s nimi neměl možnost setkat. Zajímal mě váš názor na jednu z nejdůležitějších nebo nejvážnějších kauz, které máme, a to je letounů CASA C-295M, která vlastně přivodila i trestní stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové. Věřím, že jste informována, že stále pokračují problémy se systémem ochrany proti raketám. Třetí kolo testů, jak určitě víte, protože jste se seznámila s největšími kauzami a problémy, které jsou, bylo zahájeno na začátku října, mělo skončit koncem listopadu a nebylo stále dokončeno. Bylo totiž přerušeno. Nepodařilo se ani tentokrát odstranit všechny nedostatky. Znamená to, že letouny nemohou být nasazeny na podporu našich jednotek do mise v Afghánistánu. Klíčovou otázkou tedy bude další postup Ministerstva obrany. A podle mých informací vedení resortu zvažuje prodloužení lhůty pro odstranění závad o další rok. Moc by mě zajímalo, abyste se ve svém závěrečném slovu k tomu vyjádřila, jestli o tom opravdu uvažujete jako ministryně obrany.

Znamenalo by to ovšem, že ministerstvo nehodlá ani při nesplnění základních technických požadavků odstoupit od smlouvy, přestože to samo už dříve deklarovalo. Připomínám, že systém ochrany letounů CASA proti raketám se měl nejprve odstranit do konce listopadu 2011, pak do konce května 2012. Za nesplnění běží sankce v řádu desítek tisíc korun denně. Tato sankce je vzhledem k celkovému finančnímu objemu poměrně zanedbatelná a navíc je českému státu hrazena převážně formálně postupným vrácením, do uvozovek prosím, letounů L-159.

Vážená paní ministryně, zajímalo by mě - v momentě, kdy se zbavujete odborníků na armádu, tak jistě sama znáte odpovědi - abyste mi ve svém závěrečném slově odpověděla na tyto otázky: Hodláte akceptovat přerušení testů systému ochrany proti raketám letounů CASA C-295M? Hodláte prodloužit lhůtu pro odstranění závad tohoto systému? A pokud ano, z jakého důvodu? A pokud tak neučiníte, jste připravena jednostranně vypovědět smlouvu a odstoupit? Pokud ne, jak hodláte v této věci dále postupovat? Děkuji za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…