Huml: Církev a veverky, stejní obchodníci s deštěm

12.01.2012 7:24

Přesouvat majetek v řádech miliard bez jeho ohodnocení a "od oka" se chystá vláda rozpočtové neodpovědnosti Petra Nečase.

Huml: Církev a veverky, stejní obchodníci s deštěm
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

A ještě doplatíme v hotovosti pár desítek miliard k tomu. Co na tom, že vracet tak můžeme i to, co vyvlastnila Marie Terezie, tatíček Masaryk či Beneš. Proč církvím tito velikáni majetek vyvlastnili? Byl skutečně ukraden?

Církevní restituce

Církev k majetku historicky přišla zabavováním v době potírání kacířství ve středověku, koho označili toho popravili a majetek konfiskovali. Stejná byla situace v době pobělohorské. Budeme opravdu přepisovat historii. Čestně pak přišli kněží k penězům za odpustky a desátky (jak malé byly tenkrát daně). Církev majetek získávala za cenu, z dnešního úhlu pohledu, zločinů. Měli tenkrát na ruce krev. Je to dávno, je to zapomenuto, dnes je všechno jinak. Do momentu, než se máme zamyslet nad tím na kolik a proč mají církve nárok v restitucích. V ten moment si uvědomuji, že když o vyvlastnění naši předci rozhodovali, věděli proč. Komunisté již jen paběrkovali a ač ateisté, nechali církev žít.

Soupis majetku, který se má vracet není proveden, stejně nevíme kdy bylo co vyvlastněno, zda vůbec někdy církev restituované majetky legálně nabyla. Budou to restituce "od oka". Pokud takový soupis je, nebyl předložen. Majetek nebyl oceněn, nebyl ve prospěch státu započten pozitiv. Tedy vyplácení nemalých prostředků církvím, kdyby jen v průběhu posledních 20ti let. Očekával bych, že daňovým poplatníkům vláda řekne, za co jejich peníze utratila. Jsem pro nápravu křivd. Ale jednu křivdu není možné napravovat jinou křivdou. Odluka církví má být po první platbě úplná, nebude. Budeme platit platy duchovních, opravy kostelů i restituovat. My= daňový poplatník.

Stíhání superguru

Veverky mají jiný problém. Dnes někdo postupně pouští do médií části policejního spisu, který policie shromáždila ve věci obálek superveverky Bárty. Protože jen dva lidé měli možnost se seznámit s jeho obsahem, a sice obvinění Bárta a Škárka, je jasné kdo. Unikly věci, které mají dehonestovat Škárku a Kočí. Škárku nahrál utajený svědek, na Kristýnu vytáhli přepis výslechu na detektoru lži. Titulky byly úžasné - Škárka připravoval puč a chtěl zaplatit svědkovi za svědectví, Kočí opakovaně lhala.

Pokud si přečtete oba dokumenty, zjistíte, že Škárka přesvědčuje bodyguarda Bárty, ať se přestane bát a promluví pravdu o sledování, vydírání, zastrašování a dalších praktikách ABL za hranou zákona, v kterých také aktivně jel. Dokument z detektoru lži, je samostatná kapitola.

Není Vám divné, že na konci každé stránky je otázka týkajici se pravdivosti jejích odpovedi (vždy posledni otazka ze serie) a Kočí odpověděla podle detektoru pokaždé pravdivě? Buď je tedy detektor zcela neprůkazný (pravdivost odpovědi se vzájemně vylučuje) a pak je jeho používání stručně řečeno na nic a jen plýtvá peníze daňových poplatníků nebo je pravda, že reakce na některé otazky může být ovlivněna vnějšimi faktory, které prostě nelze přistrojově uchopit. Na tento problém upozorňuje v originálním dokumentu zpracovatel. Médiím je to ale jedno a veřejnost čte jen titulky.

Souvislosti

A jak souvisí obě události. V politice je možné směnit cokoliv. Váhání veverek nad církevními restitucemi může mít jeden cíl. Rozkmitat rovnováhu v koalici a donutit udělat partnery kroky, které budou odměněny ústupem veverek od blokace restitucí.  Nezávislost policie a státních zástupců, koneckonců v Čechách i soudů, má své meze. Držím palce státní zástupkyni, aby měla klidné spaní a zústala čestnou. Bude to mít možná těžké. Ale z vlastní zkušenosti vím, že i nátlak se dá ustát. A každá garnitura jednou skončí.

Církev musí vydržet. Veverky zahrají své divadélko, pokusí se uzavřít obchod o zastavení stíhání Bárty a protože od začátku je jejich vzorec chování v politice stejný, ustoupí. Jen co je superveverka Bárta na klubu přesvědčí, že mají být odpovědní.

Chvilku jsem si v souvislosti s církevními restitucemi myslel, že veverky dospěly. Ony však nebudou nikdy dospělé. Ony zmutovaly do tyranosourů. Proč?

1. nejdřív souhlasí a podepíší dohody
2. pak chtějí (oprávněně) soupis vraceného majetku
3. pak ustoupí od požadavku soupisu majetku
4. pak se ztopoří na vládě a odmítají splnit to, co již slíbili (připomíná mi jednu hezkou pohádku)

Zítra ráno se probudíme a bude vše při staru. Zázrak se nekoná.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: humlstanislav.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.