Huml: Kdyby Rath nebyl poslancem, ve vazbě by nebyl

15.08.2012 11:54

Společenská záruka se tomu říkávalo. Jde o vyjádření názoru, ke kterému soud může a nemusí přihlédnout. Má však smysl. Soud nerozhoduje ve vzduchoprázdnu. Názory okolí vnímá.

Huml: Kdyby Rath nebyl poslancem, ve vazbě by nebyl
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Když jsem byl asistentkou Davida Ratha osloven, zda bych podepsal záruku, přemýšlel jsem velmi krátce. Důvody vazby jsou v našem právním řádu přesně dány:

1. Ovlivňování svědků - státní zastupce deklaruje, že koluzní důvody padly, když všichni svědci byli vyslechnuti.
2. Útěk - alternativně řeši institut kauce.
3. Pokračování trestné činnosti - padl dnem, kdy David Rath odstoupil z funkce hejtmana.

Na půdě Sněmovny jsem byl jedním z těch, kteří měli k postupu justice výhrady. Zveřejnil jsem je zde. Případ pochopitelně stále sleduji a vnímám, že důkazy jsou na stále stejné úrovni, pouhé odposlechy. Nemáme před sebou drogového dealera, vraha, násilníka, útočníka s mačetou ani střelce, který by mohl ohrožovat okolí. Do Sněmovny dorazila další žádost o vydání za skutky, které jsou opět z odposlechů a navíc mohly a měly být policii a státní zástupkyni známy již v době první žádosti. Chystá se zřejmě další divadlo, eskorta, ozbrojený doprovod člověka, který pro okolí není vůbec nebezpečný. Kdyby nebyl poslancem, chcete-li politicky opozičně činným, ve vazbě by nebyl. Jako tam není kolegyně Parkanová, kolega Vondra, obvinění úředníci ministerstva obrany v kauze CASA a další. A v těchto kauzách je škoda mnohonásobně vyšší.

Aby nedošlo k nedorozumění. Pro vydání Davida Ratha jsem hlasoval. Nejsem příznivcem imunity, již dávno měla být omezena na projevy. Kauza patří před soud. Ten jediný může rozhodnout o vině. Není to ani Poslanecká sněmovna, ani média, ani veřejné mínění. Dokud soud nerozhodne, jde o nevinného byť obviněného člověka, se stejnými právy, jako máme my všichni. Nebo ne?

PS diskutérům:
V mé kauze jsem na půdě sněmovny jednoznačně požádal o vydání. Protože jsme byli obviněni dva a kolega neměl imunitu k soudu nakonec došlo a proti kolegovi bylo řízení zastaveno. Na mém webu www.humlstanislav.cz je celá kauza podrobně popsána. A je dobře, že jsem byl zřejmě poslední, kdo k trestnímu řízení nebyl vydán. V mém případě to byla chyba Sněmovny a nebyla to moje vůle.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…