Huml: Už nepřemlouvejte bábu ani dědka, aby vás volili, bude to marné

27.04.2012 19:15

Program Věcí veřejných, který mne oslovil a kvůli kterému jsem dal souhlas se zápisem svého jména na kandidátku tohoto uskupení, byl středový. O tom nikdo nepochybujeme. Dnes jsem označován jako jediný přeběhlík, protože jsem já měl opustit program, za který jsem byl zvolen. Přechodem k sociální demokracii. Není to však naopak?

Huml: Už nepřemlouvejte bábu ani dědka, aby vás volili, bude to marné
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi také, abych přinesl pár slov. Tato Sněmovna zažila nebývalé množství změn dresů a straně Věci veřejné se podařil dokonale neuvěřitelný tah. Je ve vládě i v opozici. Geniální a režijně ďábelsky dokonalé.

Premiér a představitelé ODS mě jediného označují za přeběhlíka. Všichni ostatní prý jimi nejsou. Začínám být na tuto nálepku opravdu ale hrdý. Ono je totiž přeběhlictví a přeběhlictví a jde také o to, jaké jsou motivy a zda za tím není korupce. A v mém případě za tím korupce rozhodně není.

Jaká je tedy realita? Faktem je, že jsem byl členem poslaneckého klubu Věci veřejné. A na písemný dotaz Karolíně Peake - tehdejší předsedkyni klubu, v době, kdy jsem byl vylučován nebo když jsem o to požádal, proč jsem byl vyloučen - jsem dostal písemnou odpověď - že členství v klubu je exkluzivní záležitostí a byl jsem většinou hlasů vyloučen pro nespecifikovanou ztrátu důvěry. Připomínám, že to bylo za mou pomoc Kristýně Kočí, která v době té pomoci byla předchozí předsedkyně klubu, a Jaroslavu Škárkovi, tehdejšímu místopředsedovi strany Věci veřejné. A tuto moji činnost v rozsudku nad Vítem Bártou vyhodnotil soudce jako korektní.

Strana mne sama osvobodila a od té doby je jen a jen mojí věcí, s kým spolupracuji. Takový je faktický stav kolem přeběhlíka k ČSSD. Já jsem si mohl vybrat. Mohl jsem být volným elektronem, který tady mohl pobíhat, anebo jsem se mohl podívat, jaký je program které strany a zakotvit.

Program Věcí veřejných, který mne oslovil a kvůli kterému jsem dal souhlas se zápisem svého jména na kandidátku tohoto uskupení, byl středový. O tom nikdo nepochybujeme. Dnes jsem označován jako jediný přeběhlík, protože jsem já měl opustit program, za který jsem byl zvolen. Přechodem k sociální demokracii. Není to však naopak? Není to tak, že strana Věci veřejné vysála levicové voliče, mimo jiné i ČSSD, svým levicově laděným programem, aby pak začala dělat pravicovou politiku? Nebyl celý projekt VV organizovaným pokusem pravicových kmotrů získat moc na další čtyři roky lobbisticko-podnikatelskými skupinami v pozadí ODS?

Slova premiéra o mém přeběhlictví zopakoval v úterý veřejnosti přeběhlík k Jihočechům 2012 - kolega Doktor. Pak poslanec Stanjura. A mělo to další pokračování - pan premiér několikrát i dnes. Doktorovo vysvětlení jeho nepřeběhnutí a mého přeběhlictví, samozřejmě i jeho dalších postojů, bylo částí populace vyhodnoceno hlasováním na stránkách Hyde parku na ČT24. Částí populace, která se dívá na ČT24, tedy zajímá se o politiku a současně je na internetu. Tedy žádní bezdomovci, pane kolego. 85 % vám dalo nesouhlasný hlas. Toto je stejná drtivá porážka jako u poslankyně platformy Dagmar Navrátilové o týden dříve, když se pokoušela vysvětlit divákům nevysvětlitelné. Nebyla schopna formulovat důvody vzniku platformy, tedy nepřeběhlictví, jak by to nazval premiér Nečas. A naposledy včera se snažil veřejnost v Hyde parku ČT24 přesvědčit kolega Vacek z platformy PP. Stejně neblahý výsledek.

Vláda si přichází říct o důvěru. Oceňuji tento krok. Náš systém umožňuje přechod z jedné strany do druhé, jako to udělal kolega Doktor nebo kolega Paroubek nebo poslanci kolem kolegyně Peake. Neodsuzuji nikoho z nich, pokud k tomu mají důvody, které jsou závažné a opravňující. Třeba takový důvod, že nevěděli, že kandidují za ABL. U jmenovaného kolegy Doktora dokonce více než chápu, protože mu dokonce fandím. Jeho případ je však diametrálně odlišný od mého. On je pravicově smýšlející a zradil jej jen jeho premiér, kterého přitom podporoval. Vyměnil jej za dotyk Medúzy, jak to tenkrát pojmenoval. Programové prohlášení vlády je daleko více jeho, Doktorovo, než kdy bylo moje nebo mých voličů, Věcí veřejných, za které jsem kandidoval. Proto nastal ten obrovský, až neuvěřitelný, odliv preferencí.

Byl jsem jeden z mála, kdo na klubu VV opakovaně upozorňoval, že strana se nedrží svého programu, zejména v sociální oblasti. Strana krátce po volbách ztratila podporu doktora Rusého, který program z velké části před volbami pomáhal sestavit. Byl jsem kritikem neustálé změny názorů. Od počátku mělo být jasné: Tady je mez, za kterou nemůžeme dál jít. Mez jsme si vymezili, zpravidla. A Vít Bárta se s ODS dohodl na opaku. Vyhandloval to za své personální požadavky či jiné ústupky, které znal jen on sám. Dnes to kritizují i kolegové, kteří jdou do platformy.

To nešlo donekonečna. V programových otázkách, ne v personálních, jsem to chápal jako velký průšvih. Navenek pak strana působila jako sbor nerozhodnutých, manipulovaných a stále názor měnících idiotů. A takoví jsme byli. Odešel jsem s vědomím, že strana je nereformovatelná, ovládaná ABL a neplnící své programové sliby. Na tomto fóru i ve Sněmovně jsem to opakovaně jasně popsal. Dnes podobně jako já argumentují ti čistí Peakovci. Necítím satisfakci. To, že majitel strany uplácel, si koneckonců myslí i soudce Šott. Jen se podivuji, že soud a rozsudek nebyl tím hlavním motorem odchodu Karolíny Peake, a že to udělala tak pozdě. Definitivní konec VV a opuštění programu nastává až teď při rozštěpení klubu.

Je to ještě větší malér než jakýkoliv jiný. Ze svého programu již nesplníte vůbec nic. Ustupujete ODS v době, kdy regiony po vás žádají pravý opak, abyste opustili ministerstva. Na hlas lidu ve straně v době, ale i na voliče, jste se totálně vykašlali tímto krokem. Podezření, že jdete za výhodami a jste zkorumpovaní se bude snímat velmi těžko. Je to téměř nemožné. Odchod části rádobyprocitnuvších, kteří si najednou uvědomili, že tento způsob chování politické strany je nepřijatelný, přichází pozdě a v době, kdy strůjce, který to celé způsoboval - podle vás - odešel.

Zaštiťujete se dnes chybně nikoliv programem, ale programovým prohlášením. Aspoň ze strany premiéra to tak opakovaně padalo na moji adresu. Že jsem odešel od programového prohlášení. Ale programové prohlášení není to podstatné, podstatný je program. A váš program, tedy Věcí veřejných, byl v mnoha bodech, troufám si říci, že ve většině, výrazně levicový. Pokud se jej ta část poslanců, která si teď říká VV, bude držet, bude hlasovat tak, jako já s opozicí. Uvidíte, že ano. Tak jsem to já ve svobodném období nezařazeného života udělal a s radostí to budete dělat i vy.

Ti, kdo následovali z dnešního pohledu bezdůvodně Karolínu Peake ze strachu před předčasnými volbami, se definitivně zpronevěřili programu a voličům. To je rozdíl mezi vámi a kolegou Doktorem. Je to rozdíl i mezi vámi a mnou. Tohoto programu se stále držím, o čemž vás přesvědčím v závěru. Já jsem si totiž body z toho programu, který je podle vás pravicový, podle mne je výrazně levicový, do toho závěru shrnul.

Ještě bych chtěl možná jednu odbočku a poznámku tady pro kolegu Stanjuru, když vidím, že jde okolo. Tento můj projev visí od úterka na blogu iDnes, tedy pravicovém médiu. Nechal jsem tam dokonce udělat anketu, lidé můžou hlasovat, zda jsem udělal dobře nebo špatně - ten můj krok, když jsem do klubu ČSSD. (Poslanec Stanjura z lavice: To je správné?) To je už můj problém.

Tak, co k tomu dodat. Už nepřemlouvejte bábu ani dědka, aby vás volili, bude to marné. A nevyzývejte národ, aby kroužkoval poslance. Pokud neuhne, bude vyhozen, jako se to stalo mně. Možná je však načase výrazná změna Ústavy směrem k většinovému systému. Politické strany tak, jak fungují u nás, by měly dostat po papuli. Moji podporu vláda Petra Nečase již dávno ztratila. Opět malá odbočka. Možná bych měl reagovat na pana Gazdíka, který tady asi před hodinou nebo před dvěma řekl, že bych se měl vzdát mandátu a měli by na mě apelovat, že se mám vzdát mandátu. Ale já budu hlasovat pro nedůvěru této vládě a znamená to, že se dobrovolně vzdávám mandátu na rozdíl od vás. Nevím, proč bych to měl dělat já sám. Tak to myslím.

Na závěr promiňte ale pár zásadních bodů programu Věcí veřejných, se kterými šly do voleb. Aby i kolega Doktor a premiér pochopily význam přeběhlictví a cti ve vztahu k voličům, nikoliv k programovému prohlášení. A posuďte sami, jestli jsou to body pravicové nebo levicové. Protože celý projev visí na internetu, nebudu zdržovat, přečtu jen to významné a zásadní.

Daň z příjmu právnických osob - ponechat pro následující dva roky sazbu ve výši 20%. Daň z příjmu fyzických osob - zavést progresivní daň pro nejvyšší příjmové skupiny, konkrétně 25% pro příjmy nad šestinásobek průměrné hrubé měsíční mzdy. Daň z přidané hodnoty - ponechat pro následující dva roky sazby 10% a 20%. Zdanění hazardu - skoncovat s dosavadním systémem výjimek pro sázkové a loterijní společnosti. Zrušení daně dědické a darovací. Daňové asignace. Konkrétně navrhujeme, aby mohl daňový poplatník odvádět 2 % ze zvýšené daňové sazby do oblasti, kterou si sám zvolí. Prosazujeme ponechání většinového podílu státu ve strategické energetické společnosti ČEZ. Žádná privatizace. Úplné vypořádání poměrů s římskokatolickou církví s ohledem na její historickou úlohu. Navrácení sakrálních staveb, s výjimkou katedrály sv. Víta na Pražském hradě. A pozor - ostatní majetek, zejména polnosti a lesy, převést obcím a státu. Stanovení ročního příspěvku církvím na údržbu kostelů. Zákonná týdenní placená otcovská dovolená

Prosazujeme u obecních bytů diferencovaný postup deregulace zohledňující sociální statut nájemníka. U nájemníků u soukromých majitelů prosazujeme, do doby než bude daná obec schopna alokovat dostatek volných sociálních malometrážních bytů, finančně podporovat z obecních rozpočtů sociálně slabé tak, aby byli schopni důstojně splácet nájemné. S ohledem na současný stav navrhujeme třísložkový důchodový systém financovaný z těchto zdrojů: Průběžný, možnost spoření 4 % z odvodů na sociální pojištění, ale teď pozor - v jediném státním penzijním fondu. A soukromé komerční penzijní připojištění, které běží doteď. Proevropská politika, jednoznačně a bez výhrad. A mně už se to fakt nechce číst dál. Podívejte se na internet, kdo o to máte zájem. A toto jsou důvody, proč já nemůžu vyslovit této vládě důvěru. Hezký zbytek dne.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice