Janderová (ODS): Reakce na sdělení pana Tomáše Haase k mému rozhovoru v PL dne 27. 8. 2014

29.08.2014 9:47

Zásadně se distancuji od reakce pana Tomáše Haase, kterou zveřejnil dne 27. srpna 2014 na svém facebookovém profilu, jež byla dále převzata některými médii jako reakce na rozhovor, který jsem vedla s ParlamentnímiListy.cz a jenž byl serverem iniciován na podkladě akce našeho sdružení Publicum commodum k 46. výročí okupace naší země vojsky bývalé Varšavské smlouvy, pod velením armády tehdejšího Sovětského svazu, konané dne 21. srpna 2014. Rozhovor byl veden s paralelou na současný vývoj na Ukrajině, který osobně považuji za velmi nebezpečný.

Janderová (ODS): Reakce na sdělení pana Tomáše Haase k mému rozhovoru v PL dne 27. 8. 2014
Foto: ODS
Popisek: Jaroslava Janderová

Pan Tomáš Haas ovšem zaútočil, z mě dosud neznámých důvodů, na mně a celou ODS, kdy nás označil  za spojence stran jako jsou „Pravý sektor“  a „Svoboda“. To jest strany, které se netají se svou nacistickou orientací a oslavují památku divize Galicia a Stepana Bandery. Dle Tomáše Haase nám to údajně nevadí. Také nám prý nevadí podporovat vládu oligarchů s vlastními soukromými armádami, jsme pokrytci, kteří „podporují Izrael“, ale podporují i vládu, jejíž hodnostáři chtějí „zbavit Ukrajinu moskevsko-židovské mafie“, dále „Rusů, židů a jiné verbeže“.

Rozhovor ParlamentníchListů.cz s Jaroslavou Janderovou k dipozici ZDE

Reakce Tomáše Haase na rozhovor ZDE

Jsme  jím obviněni, že máme na svých rukách ukrajinskou krev. Proto prý přestává věřit, že ODS je jeho strana. Zde se nabízí snadné řešení. ODS, na rozdíl od komunistické strany, nikdy nikoho nenutila, aby do ní vstoupil, ale ani mu nebránila, pokud se rozhodl, že stranu opustí.

Ve svém rozhovoru jsem se snažila ve zkratce poukázat na nebezpečnost situace na Ukrajině pro nás, pro celou Evropu a potažmo i pro celý svět. Na to, že Putinovo Rusko usiluje o změnu uspořádání ve střední a východní Evropě.

Proč jsem na to poukázala? Protože máme historickou zkušenost. Co radí Tomáš Haas? Nepodporujte zachování celistvosti Ukrajiny, zapomeňte na 21. srpen 1968 a staňte se tedy někdy v budoucnu opětovnou obětí ruského imperialismu.

Proč podporujeme zachování celistvosti Ukrajiny? Protože jsme spojenci NATO. Co radí Tomáš Haas? Nepodporujte. To tedy znamená, vystupme z NATO a staňme se v budoucnu opětovnou obětí ruského imperialismu.

Podporujeme, protože jsme součástí Evropské unie. Co radí Tomáš Haas? Vlastně vystupme z EU a staňme se v budoucnu...

Je mi líto, pane Tomáši Haasi, ale nepomůžeme-li Ukrajině dnes, kdo nám pomůže zítra? Paralela s výzvou Klubu na obranu demokracie, jíž předsedá pan Bohumil Doležal.

A zde s ním musím souhlasit, Putinovo Rusko jednoznačně a cílevědomě usiluje o změnu uspořádání středo a východoevropského prostoru, která se prosadila na počátku 90. let po zhroucení Sovětského svazu.

Tedy, řečeno slovy Bohumila Doležala, jde o pokus o revizi výsledků studené války.

Ale stále to panu Tomáši Haasovi není dost, aby dodal svým slovům patřičný emocionální rozměr, napadá ODS, že se vysmívá památce jeho předků, které povraždili stejní nacisté jako ti, kteří chtějí ovládnout Ukrajinu.

Údajně se vysmíváme památce šesti milionů Židů, kteří jsou předmětem nenávisti lidí, jež chceme ještě tvrději podporovat (titulek z článku, který, jak známo, tvoří vydavatel).

A také se dle tvrzení pana T. Haase údajně vysmíváme více než sto třiceti tisícům Čechů a Slováků, kteří položili své životy proti předchůdcům a vzorům našich dnešních spojenců, a aby toho nebylo dost, ještě se údajně vysmíváme památce politických vězňů komunistického režimu, kteří bojovali proti rudé formě téže totality.

Vážený pane Tomáši Haasi, a nyní mluvím jako člen ODS, ODS jednoznačně a kategoricky odmítá jakékoliv neonacistické, antisemitské či jiné zločinné agresivní chování, ať se děje či dělo kdekoliv. Na Ukrajině, V Rusku, v Afghanistánu či např. v zemích bývalé Jugoslávie.

To, co se stalo v dobách totalit s vaší rodinou, je mi nesmírně líto tak, jako je mi líto všech obětí holokaustu a obětí zločinného komunistického režimu.

A ubezpečuji vás, v reakci na vaši necitlivou zprávu, svým předkům se do očí podívám v klidu, vždy jsem bojovala proti jakékoliv totalitě a budu tak činit i nadále. Ostatně mé aktivity v Publicum commodum, které se datují dlouho před jeho založením, jsou poměrně dost vypovídající.

Pravě díky svým předkům si jsem jista, že konám správně. A přeživší osvětimští vězni, přeživší vězni komunistické totality, mi k tomu dodávají sílu, abych se postavila čelem nejen  za sebe, ale i  za  celou ODS proti takovému druhu napadení, jaké jste učinil ve své reakci na můj rozhovor v ParlamentníchListech.cz k námi pořádané akci k 21. srpnu 1968.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslava Janderová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě