Jedinák (Republika): Živnostníci jsou pro stát pouze dojné krávy

15.03.2014 10:50

Počet podnikatelů v ČR klesá. Jak uvedl server Týden.cz vloni přibližně o sedmnáct tisíc a za poslední dva roky celkem o téměř pětadvacet tisíc. Procentuálně jsou to necelá 3%, ale absolutně je to číslo nelichotivé a o mnohém vypovídá.

Jedinák (Republika): Živnostníci jsou pro stát pouze dojné krávy
Foto: Republika
Popisek: Bohuslav Jedinák

Těchto 25.000 podnikatelů se buď stalo zaměstnanci nebo je můžete potkat na úřadech práce. Předpokládám, že mnozí z nich zaměstnávali někoho ze svých spoluobčanů nebo ze své rodiny. A ty potkal s velkou pravděpodobností stejný osud. Takže celkově to číslo je podstatně vyšší.

I když započítáme ty, kteří podnikat přestali z přirozených důvodů, například odchodem do důchodu, tak počet těch, kteří s podnikáním nově začali tento úbytek nekompenzoval. Jednoznačně tedy tuto skutečnost zapříčinilo něco jiného.

Živnostníci a drobní podnikatelé jsou dlouhodobě dojnou krávou státu a nic na tom nehodlá změnit ani současná vládní koalice. Jenom neustálé utahování šroubů a ždímání peněz. Protože je to jednoduché. Poslouchat se musí. A odpor? Je minimální, protože na to není čas. Musí živit sebe a své rodiny. A povětšinou po státu nic nechtějí - pouze stabilní prostředí bez neustálých legislativních změn a klid na práci. Navíc je i díky výrokům některých politiků drobný podnikatel a živnostník vnímán jako něco pro společnost nepotřebného, na společnosti parazitujícího.

Ať si to pánové jdou zkusit. Jsou totálně odtrženi od reality. Rozhodují o důležitých věcech a v souvislostech, o kterých, dovolím si tvrdit, neví zhola nic. Vidí pouze optikou Prahy, i když tam to také všichni nemají jednoduché. Je potřeba vyjet mezi lidi, kousek dál za Prahu a ptát se jak se žije tam.A podle toho přizpůsobit svoje rozhodování tak, aby odpovídalo realitě. Není nám dobře a světlo na konci tunelu nevidíme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Jedinák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.