John: Kolik lidí ještě musí zemřít na otravu metanolem?

14.11.2012 17:09

Už 33 lidí se stalo obětí otravy metanolem. Byl by to skoro plný autobus cestujících. Jakoby se naše vláda řídila nechvalnou praxí, podle níž úmrtí jednoho je tragédie, smrt desítek je statistika. V okolních zemích ve chvíli neštěstí, při kterém přijde o život byť jen jeden člověk, odstupuje odpovědný ministr a šéfové úřadů, kteří pochybili. V České republice zemřel už plný autobus lidí a zvesela se jede dál.

John: Kolik lidí ještě musí zemřít na otravu metanolem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

„Je pravda, že policie odvedla skvělou práci při vyšetřování metanolové kauzy. Ale výroba pančovaného alkoholu čistěním denaturovaného lihu, která má mnohem větší rozsah, zdaleka vyšetřena není,“ uvádí Radek John a pokračuje, že takto pančovaný alkohol poškozuje zdraví stovek tisíc obyvatel České republiky už řadu let.

„V kauze stále bohatnoucí lihové mafie katastrofálně sehnala celní správa a finanční ředitelství, za které je zodpovědný ministr financí Kalousek. V této zemi nesouhlasí množství vyrobeného lihu a z něj vyrobeného alkoholu. Na trhu je řadu let větší množství alkoholu, protože do jeho výroby je zapojován denaturovaný líh čištěný savem a dalšími činidly. Takto pančovaný alkohol představuje podle odhadů 20-30 % trhu v ČR. Tuto skandální praxi nedokázala celní a finanční správa potlačit celá léta a nedokáže to ani dnes. Jsme uklidňováni, že se řeší metylalkohol, ale kdy konečně přijde na řadu řešení výroby pančovaného alkoholu. To, že systém kontroly u výrobce lihu při výrobě alkoholu a při výstupu na trh zcela selhal. Stát tím vinou ministra financí Kalouska přišel o miliardy při výběru daní a prokázal naprostou neschopnost chránit zdraví svých občanů.“ Komentuje předseda Věcí veřejných pokračující metanolovou kauzu.

Kromě celní a finanční správy selhala v boji s lihovou mafií i policie. Nedokázala zabránit jejímu vzniku a bohatnutí na výrobě a distribuci pančovaného alkoholu po celá léta. Na její obranu nutno říci, že za Topolánkovy vlády, zejména poslanci ODS prosadili, že policii budou odebrány účinné nástroje k boji proti lihové mafii. Byl zrušen trestný čin nedovolené výroby alkoholu. Dále byl zrušen trestný čin přípravy krácení daně, který policii umožňoval zasahovat už v době, než je pančovaný alkohol vyroben. Policii bylo znemožněno nasazovat odposlechy a využívat agenty v boji se zločineckými strukturami ovládajícími trh s nelegálním alkoholem. Kdyby bývala měla policie možnost nasazovat operativní techniku v okamžiku nalezení pančovaného alkoholu, mohla likvidovat chapadla lihové mafie a její distribuční kanály, kterými nakonec pronikl na trh i metylalkohol.  Byla to jediná skutečně účinná možnost, jak rozkrýt a zlikvidovat celou síť lihové mafie od koncových prodejců přes dodavatele až po výrobce a organizátory.

„Všechny zbraně k boji proti lihové mafii, které byly policií odebrány, je třeba znovu vrátit do novely trestního zákoníku, která je v tuto chvíli dlouhodobě zaparkovaná v parlamentu. Připravil jsem pozměňovací návrh, který by situaci urychleně řešil, ale navzdory tomu, že krizi je nutno urychleně řešit, novela trestního zákoníku byla už dvakrát zařazena a dvakrát vyřazena z programu schůze sněmovny. Každý měsíc prodlení přitom ohrožuje zdraví obyvatel a působí finanční ztráty státu.

Další radikální řešení problému je zavedení platby spotřební daně už v kolku na alkohol, jako je tomu u kolku na cigarety. Cigaretový kolek již víc než deset let stojí čtyřicet korun. Výrobce alkoholu platí za kolek přibližně třicet haléřů. Výrobce cigaret se ke kolku chová jako k cenině, takže nedochází k nekontrolovanému pohybu originálních kolků cigaret na černém trhu. Náklady za alkoholový kolek jsou minimální a pokud výrobce alkoholu například prohlásí, že kolky ztratil, jsou mu bez potíží vydány nové. Proto je v oběhu nekontrolované množství pravých alkoholových kolků, které jsou pak zneužívány pro distribuci pančovaného alkoholu. Vina za tento stav opět padá na hlavu ministra financí, který situaci neřeší přesto, že je na ní léta upozorňován.  

Další potřebné opatření je zavedení stálého celního dozoru u všech výrobců lihů a lihovin, což se mělo dít dávno, ale nedělo. Dále zavedení povinnosti neodbouratelného barvení všech druhů denaturovaného lihu,“ uzavírá Radek John.

A jak chránit občany ČR před zneužitím metylalkoholu? Vláda se zabývá myšlenkou zákazu používání metylalkoholu v běžně dostupných výrobcích. Lepší možností, by podle mého názoru, bylo zavedení spotřební daně na metylalkohol stejně vysoké jako na čistý líh. To, že odborníci kolem Miroslava Kalouska zavedení spotřební daně na metylalkohol dávno neudělali, způsobilo metylalkoholovou tragédii v této zemi a smrt více než třiceti lidí. Žádný mafián by nebyl přimíchával metylalkohol do lihovin, kdyby se mu to finančně nevyplatilo. Smutné je, že zavedení spotřební daně na metylakohol bylo možné realizovat v rámci projednávání zákona o spotřebních daních už na konci září, kdyby koalice odsouhlasila můj návrh na vrácení zákona do druhého čtení, aby mohl být přijat pozměňovací návrh zavádějící spotřební daň na metylalkohol.

Jakoby poslancům koalice bylo jedno, že se tím prodlužuje doba, kdy mohou být životy obyvatel ČR v ohrožení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…