John: Šetření na nepravém místě

25.09.2011 6:30

Ministr Kubice šetří ve stylu: nechci slevu zadarmo a zítřek mě nezajímá.

John: Šetření na nepravém místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Když jsem přišel na ministerstvo vnitra, tak jsem zjistil, že musím vyřešit několik největších problémů rezortu: zeštíhlit ho, zlepšit kvalifikaci úředníků a schopnost získávat evropské prostředky a vychovat odborníky na kriminalitu současnosti - kybernetickou, chcete-li počítačovou a softwarovou.

Kvůli nedostatku peněz jsem připravil projekty, které měla proplatit Evropská unie. Jinými slovy Brusel by nám zaplatil personální a strukturální audit ministerstva, přípravu Centra pro boj s kybernetickou kriminalitou a sjednocení standardů pro spisy a datové služby. Poslední jmenované znamenalo, že si konečně ministerstvo zjistí, co vše dělá, zda to nedělá duplicitně, zbytečně a zda to opravdu občan potřebuje a život mu to skutečně ulehčuje. Od výsledku by se zjistilo, kolik úředníků potřebujeme, případně kde a pro jakou službu občanovi.

Za evropské peníze by se tak ministerstvo zefektivnilo a zeštíhlilo, zjistilo by, že v 21. století se útočí nejen tanky, ale také viry a hackery, navíc mnohem účinněji, což už některé evropské státy zažily. Externí auditoři by navrhli audit ministerstva a zrušení celých nadbytečných odborů. Nyní, když se zaměstnanci propouští, tak to dělá sám úřad a často bohužel na úkor kvality. Projekt také počítal s analýzou byrokratických procesů v policii, tak aby se snížila a policisté věnovali méně času administrativě a více zločinu a konečně trávili více času v ulicích a ne v kancelářích. Všechny tyto projekty v souboru by vedly k úspoře milionů korun. To vše ale v řádu několika let.

Pan ministr se rozhodl práce zastavit, vynaložené prostředky a čas hodit za hlavu a ušetřit nyní pár korun. Je to jen zakonzervování současného stavu a nepovede to k žádným pozitivním změnám. A hlavně všechno to, co mohlo být za evropské peníze, budou nakonec platit čeští daňoví poplatníci. To není šetření, to je plýtvání, maskované za nižší náklady. Nechci slevu zadarmo a zítřek mě nezajímá, touto logikou se bohužel ministr vnitra řídil.

Radek John, předseda Věcí veřejných

Dále čtěte:
Drastichová z VV dostala pokutu 10 tisíc za manipulaci s hlasováním 
Štětina (VV): Jdeme po cestě k legalizaci léčebného konopí

##PROFIL 1237##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiříková (PRO): Dostala jsem krásně předtištěnou odpověď z námi placené rádoby veřejnoprávní ČT

20:18 Jiříková (PRO): Dostala jsem krásně předtištěnou odpověď z námi placené rádoby veřejnoprávní ČT

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předvolebním debatám veřejnoprávní televize.