John (VV): Návrh zákona o loteriích poškozuje obce i Českou republiku

08.02.2012 16:55

Dnes bude vláda rozhodovat o požadavku ombudsmana Pavla Varvařovského na okamžité zahájení nápravy nezákonného povolování nových technických her ministerstvem financí.

John (VV): Návrh zákona o loteriích poškozuje obce i Českou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Novelou loterijního zákona 300/2011 (pozměňovací návrh poslanců TOP 09 a ODS Farského a Suchánka) byla totiž prodloužena doba, po kterou obce nemohou nové technické hry pomocí svých vyhlášek vymístit na nejméně 7 let! Teprve po tříleté přechodné době plánuje ministerstvo financí zahájit s provozovateli přezkumné řízení podle Správního řádu, které spolu s následnými soudy bude trvat další nejméně 4 roky.  Po tu dobu bude obcím upíráno jejich ústavní právo na regulaci záležitostí veřejného pořádku, který hazard nade všechnu pochybnost ovlivňuje.

Ministerstvo financí nehodlá respektovat současný loterijní zákon v úpravě pro nové technické hry. Nečiní tak ani v připravovaném novém loterijním zákoně. Sázky na jednu hru, výhry i hodinová prohra tak více než stonásobně převyšují zákonem povolené limity pro kasina. Česká republika také obchází zákon 253/2008 o praní špinavých peněz a evropskou směrnici AML, když 80 procent vsazených peněz jde přes nekontrolovatelné herny a jen 20 procent jde přes kasina, která tomuto režimu musí vyhovět.

Dosavadní praxe ministerstva financí také hrubě porušuje rovné postavení loterijních subjektů na trhu, když povoluje mimo kasina hazard, který podle zákona nemůže být provozován ani v samotných kasinech! Provozovatelé kasin už nyní požadují po ministerstvu financí miliardy korun za prokazatelné poškození jejich podnikání.

Poslanecký klub se usnesl a doporučil ministrům Věcí veřejných, aby podpořili stanovisko ombudsmana Pavla Varvařovského ve věci nápravy nezákonného povolovacího procesu nových technických her. Zároveň klub ministrům doporučil, aby stanovisko ombudsmana podpořili při hlasování vlády.

Věci veřejné budou požadovat, aby ministerstvo financí zapracovalo všechny požadavky k nápravě do nového dokončovaného loterijního zákona.

Ministerstvo financí by mělo ihned zahájit podle Správního řádu (§ 101) řízení o novém rozhodnutí, při kterém bude vycházet z § 43 loterijního zákona, jenž to dovoluje!

Připravujeme ústavní stížnost na nezákonnou praxi ministerstva financí a ustanovení novely loterijního zákona 300/2011, která neumožňuje obcím agresivní hazard na svém území regulovat. Chceme také upozornit na nečinnost orgánů činných v trestním řízení při povolovacím řízení nových technických her.

Radek John, předseda strany Věci veřejné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.