Jsme jednotní. Vzhůru do krajských voleb. Svobodní a Soukromníci zahajují kampaň

04.05.2016 18:28

Svobodní a Soukromníci představili dnes v Kaiserštejnském paláci v Praze klíčové kandidáty do krajských voleb ze sedmi krajů České republiky, kde zatím obě strany uzavřely koaliční spolupráci. Obě strany vyhlásily nekompromisní boj proti byrokracii na krajských úřadech a chtějí bojovat proti dluhům krajů, jež mají být především partnery obcí, a nikoliv malými „Evropskými uniemi“. Na kandidátkách se objeví zcela nové regionální tváře. Nechybějí ekonomové, podnikatelé, zemědělci, ale i folkloristé či sportovci.

Jsme jednotní. Vzhůru do krajských voleb. Svobodní a Soukromníci zahajují kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach a senátor Ivo Valenta

V jednotlivých krajích rostou koalici SaS preference. Ve čtyřech z nich už překračují pětiprocentní hranici. Největší oblibu zaznamenaly obě strany ve Zlínském kraji, a to bezmála deset procent. „Z našeho spojenectví je evidentní, že máme třeba společný pohled na daně či hospodaření krajů a obcí. A jde nám i o vyrovnané rozpočty. Obrovské množství voličů je nespokojeno a my jim dáváme najevo, že jejich hlas nemusí propadnout, pokud se rozhodnou pro nás,“  tvrdí předseda Svobodných, europoslanec Petr Mach. Předseda Soukromníků Petr Bajer burcuje proti dotační politice krajů. „Kraje si vytvořily systémy, které se podobají těm evropským. To je nepřípustné, neboť o tom, co je skutečně důležité, nesmí rozhodovat úředník, který na to používá naše daně, ale úplně někdo jiný. A tím jsou přímo obce. Takhle je to přebyrokratizované a vede to třeba ke dluhům krajských nemocnic,“ řekl PL Bajer.



Podle slováckého senátora Ivo Valenty stále stejné strany opakují to samé, a to bez jakéhokoliv výsledku. „Podívejte se, já pomáhám Zlínskému kraji čtvrt století. Proto velmi dobře znám jeho problémy. Ten největší je přímo v samotném kraji. Stal se byrokratickým molochem, region ztrácí dynamiku. Za šestnáct let se jim nepodařilo nakupené problémy vyřešit,“ řekl dnes senátor. Ivo Valenta, který se stěhuje z Monaka do Zlína a stane se s největší pravděpodobností lídrem pro krajské volby ve Zlínském kraji, na dotaz PL, jak by konkrétně zatočil s byrokratickým molochem, odpověděl: „Nařídil bych audit. A pěkně poctivý. Ať se podívají do toho svého uskupení, jak je efektivní. A vedoucí by museli uznat, že řadu lidí prostě musejí vyměnit,“ řekl PL Ivo Valenta. Tomáš Pajonk ze Svobodných, který bude Valentovi v krajských volbách patrně krýt záda, již dříve řekl a odůvodnil, že ideální variantou pro Zlínský kraj by bylo snížení počtu úředníků o deset procent.



Na tiskovce v Kaiserštejnském paláci se prezentovali vždy dva kandidáti koalice SaS z jednotlivých krajů. Josef Káles ze Svobodných, který hodlá kandidovat v Pardubickém kraji, bude akcentovat především dopravu. „To je přece základ civilizace, základ prosperity. Je naprosto hrůzné, že Pardubický kraj má jen devět kilometrů komunikací, které jsou na úrovni dálnic a rychlostních silnic,“ doplnil. Petr Pořízek ze Soukromníků Jihomoravského kraje zase řekl, že největší žábou na prameni je na jižní Moravě hejtman Hašek, který podle něho kraj zadlužil. „My přicházíme s úplně novými tvářemi, a to ze všech koutů kraje, ne jen z Brna. Budeme akcentovat mimo jiné turistiku a bojovat o to, aby drobní podnikatelé mohli svou činností doplňovat infrastrukturu významných památek,“ uvedl Pořízek. František Tomášek ze strany Soukromníků, který je lídrem v Královéhradeckém kraji, si PL postěžoval na krajské dotace. „Je mi známa jedna krajská dotace na rekonstrukci bytů. A chtějí tam dát nějakou menšinu z úplně jiného kraje. No, to nebylo ani za Rakouska-Uherska. Tehdy platilo domovské právo,“ uvedl.

Starosta patnáctitisícového Klášterce nad Ohří Štefan Drozd (SsČR) se pochlubil, že se mu podařilo odstranit z rady města zástupce KSČM. „Konečně jsme je vyprášili a loni poprvé po čtvrt století jsme mohli jako město normálně oslavit 17. listopad. V Klášterci vědí, že Soukromníci neslibují, ale pracují. V rámci kraje uděláme vše proto, abychom vytěsnili komunistickou ideologii i v rámci celého regionu,“ řekl PL starosta Drozd, který tím narážel na hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, jenž je jediným komunistickým hejtmanem v rámci ČR.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice