Jurečka: Odložte důchodovou reformu, ať nemusíte snižovat důchody

04.07.2012 5:26

Od ledna příštího roku se rozjede vládní důchodová reforma. Je poměrně dobře spočítáno, že spoření v nových soukromých penzijních fondech bude výhodné jen pro lidi s nadprůměrným příjmem. Pokud u toho vychováváte více dětí, pak vám ani nadprůměrný příjem nepomůže.

Jurečka: Odložte důchodovou reformu, ať nemusíte snižovat důchody
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

„Bohužel, tím špatné zprávy nekončí. Vláda to vymyslela tak "fikaně", že náklady za důchodovou reformu zaplatí rovným dílem všichni. Takže většina se složí na bohatší menšinu, aby si mohla spořit u soukromých penzijních fondů. Každý, kdo se rozhodne posílat více peněz do těchto fondů, musí totiž zároveň část svého důchodového pojištění převézt na svůj soukromý účet u penzijního fondu a tím snížit peníze v průběžném státním důchodovém pilíři, ze kterého jsou dnes vypláceny důchody,“ říká Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji.

Podle vládou schváleného materiálu ministerstvo financí vypočítává, že stát příští rok přijde až o 25 miliard, které začne posílat penzijním fondům. „A to jsou přesně ty chybějící peníze, které do státní kasy, podle představ vlády, mají dodat důchodci. Protože se jim sníží reálné důchody. Zbytek doplatí všichni občané tím, že se jim zvýší DPH na základní potraviny, léky apod. Takto navržená důchodová reforma není nic jiného, než látání děr z kapes důvěřivých a bezbranných. My- KDU-ČSL-navrhujeme technicky i eticky propracovaný recept na důchodovou reformu již od roku 2010. Vyzývám proto vládu ODS, TOP09 a přeběhlice Karoliny Peak, aby odložili "zpackanou" reformu, dokud je ještě čas,“ varuje Marian Jurečka.

Alexandra Alvarová
tisková mluvčí KDU-ČSL

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).