KDU-ČSL ministru zemědělství: Zakažte úmyslné rabování lesů

14.01.2012 10:41

S církevními restitucemi nejsou jen problémy právní a legislativní. Jsou tu praktické problémy a kontroverze, kterým je třeba se věnovat.

KDU-ČSL ministru zemědělství: Zakažte úmyslné rabování lesů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Stále častěji se objevují informace, že majetek, který je zahrnut do seznamu majetku vydávaného církvím v souvislosti s nápravou křivd minulého režimu, je v poslední době nevybíravě plundrován ze strany jeho správců. Zde je zodpovědnost především na vedení Lesů ČR, s.p., které jsou za stát povinnou osobou.

V historických církevních lesích dochází k rozsáhlým těžbám, kdy se provádějí mýtní těžby těch nejlepších porostů, a daný porost tak ztrácí hodnotu a stává se pro budoucího vlastníka na mnoho let nákladovou položkou. Dokonce jsou zprávy o tom, že jsou těženy i osmdesátileté porosty, které normálně k těžbě určeny nejsou. „Obáváme se, že pokud takovýto způsob hospodaření bude pokračovat, tak církve získají majetek, který nejen že nebude zdrojem očekávaných zisků, ale budou jej někde muset ještě po mnoho let dotovat,“ říká Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. Takovéto chování považují křesťanští demokraté za účelové, neférové a odporující dobrým mravům.

Těžby mohou probíhat v souladu s lesním hospodářským plánem, který však pojímá porosty jako komplex bez ohledu na to, která část porostu bude vrácena církvím a která zůstane státní. „Efektivním a správným krokem ze strany vlády by bylo současně s rozhodnutím o restitucích uložit ministru zemědělství, aby obdobně jako kdysi v případě navracení obecních a soukromých lesů vydal zákaz úmyslné těžby v porostech, které se budou vydávat církvím, vyjma výchovných a nahodilých těžeb,“ navrhuje Marian Jurečka, místopředseda KDU-ČSL.

A nejedná se jen o lesy, podobně některé vydávané stavby chátrají, jelikož do nich správci neinvestují, protože jsou pro ně tyto investice neperspektivní. „V tomto ohledu by bylo nejlepší, kdyby faktické předání majetku církvím proběhlo co nejdříve,“ dodává Jurečka.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice