KSČM: Když se vláda bojí o důvěru, ať raději samá podá demisi

03.02.2013 14:56

Stanovisko Výkonného výboru ÚV KSČM k současné politické situaci

KSČM: Když se vláda bojí o důvěru, ať raději samá podá demisi
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Výsledek prezidentských voleb, ve kterých, s náskokem zhruba půl milionu hlasů, poměrně suverénně zvítězil bývalý premiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman nad kandidátem pravice, předsedou TOP 09 a ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, jasně ukázal, že většina občanů České republiky nemá důvěru v současnou asociální vládu Petra Nečase a její představitele. Karlu Schwarzenbergovi se nepodařilo přes masivní kampaň odpoutat pozornost od současné, korupcí prolezlé vlády.

Prezidentské volby tak vystavily vládě Petra Nečase, která je podle průzkumů veřejného mínění nejméně populární vládou od listopadu 1989, další nelichotivou vizitku a ještě více snížily její již tak pochybnou legitimitu. Vládu drží u moci programově nelegitimizované skupiny nezařazených poslanců, včetně pravomocně odsouzeného poslance a skupiny přeběhlíků sdružených ve straně LIDEM, která zcela postrádá potřebný mandát vzešlý z voleb.

Za této situace se vláda bojí sama požádat o důvěru v souvislosti s uzavřením nové koaliční smlouvy, a proto zpochybňuje její vznik. Přitom od rozpadu původní koalice v dubnu 2012 uplynulo již tři čtvrtě roku. Vztahy mezi koaličními partnery lze charakterizovat jako příměří před další válkou. A ta je o příštích volbách. Koaliční strany ze strachu z budoucnosti se tak snaží ze svého vládního angažmá získat co nejvíc. K tomu TOP 09, posílena tím, že její předseda a prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg obdržel dva miliony hlasů voličů, se snaží tohoto efektu využít k získání hegemonie na pravici a předstihnout ODS.

V samotné nejsilnější vládní straně ODS narůstá napětí a nespokojenost s neschopností jejího předsedy Petra Nečase s ohledem na neúspěšné krajské volby a totální fiasko jejího prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky. Mezi kritiky ODS patří i dosluhující prezident Václav Klaus. Za této situace narušené soudržnosti koalice a s využitím předpokládané kritičnosti nového prezidenta Miloše Zemana vůči vládě Petra Nečase se otevírá znovu možnost ještě letos na jaře dosáhnout pádu této vlády.

KSČM si uvědomuje, že současná situace a nekompetentnost vlády skutečně efektivně vládnout žene Českou republiku a její občany do stále horší ekonomické a sociální izolace. Z tohoto důvodu vyzýváme vládu Petra Nečase, aby raději podala okamžitou demisi a vypsala předčasné volby, které jediné mohou demokratickým způsobem tuto téměř bezvýchodnou situaci vyřešit ve prospěch občanů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …