Kádner (VV) k MFČR: Začněte situaci kolem RUD řešit

01.02.2013 14:31

Nové rozpočtové určení daní (RUD) negativně postihne 58 českých obcí, většinou příhraničních, a to tím, že jim stát peníze z rozpočtu vezme, místo aby jim je přidal. To byl totiž důvod, proč se nové RUD vytvářelo. Ministerstvo financí hraje mrtvého brouka.

Kádner (VV) k MFČR: Začněte situaci kolem RUD řešit
Foto: veciverejne.cz
Popisek: David Kádner

„Jedním z možných řešení je schůzka zástupců obcí, jichž se situace týká, a zástupců ministerstva financí. Na takovém jednání by měl být vymezen další postup a situace by se mohla vysvětlit,“ míní poslanec David Kádner z Věcí veřejných. Ten už začátkem ledna svolal schůzku v Senátu se starosty postižených obcí, aby se domluvili na společném dalším postupu.

Po této schůzce se starostové obrátili s dotazem na ministerstvo financí, ovšem bez odpovědi. Jelikož už loni v říjnu ten samý dotaz podával Spolek pro obnovu venkova ČR, a dodnes nikdo neodpověděl, rozhodl se poslanec Kádner obrátit dnes osobně dopisem na ministra financí Kalouska.

V právě odeslaném dopisu se poslanec Kádner za Věci veřejné opětovně dotazuje, jak mají starostové 58 postižených obcí postupovat, a na koho se obrátit v rámci nového RUD, kvůli němuž přijdou o značnou část finančních zdrojů obecního rozpočtu.

Důvodem, proč stát 58 obcím finance z rozpočtu sebere je, že rozlohou katastru a přepočtem obyvatel nesplňují podmínky pro zvýšení finančních toků do městské kasy. Týká se to zvláště obcí s velkým katastrem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…