Kalousek: Schodek státního rozpočtu se meziročně snížil o více než 40 mld. Kč

04.01.2013 14:40

Podle předběžných výsledků dosáhl schodek státního rozpočtu za rok 2012 101 mld. Kč.

Kalousek: Schodek státního rozpočtu se meziročně snížil o více než 40 mld. Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podařilo se tak splnit rozpočtový cíl vlády, když schválený rozpočet počítal se schodkem ve výši 105 mld. Kč. Oproti předchozímu roku se deficit snížil o více než 40 mld. Kč.

„Na podzim roku 2011 se prudce zhoršila makroekonomická předpověď. Bylo zřejmé, že hospodářský vývoj i daňové výnosy budou horší, než bylo stanoveno v rozpočtové dokumentaci. Tuto skutečnost jsme avizovali při schvalování návrhu státního rozpočtu s tím, že příslušné korekce učiníme na základě lednové predikce, což se stalo v březnu. Hlavně díky těmto úsporám jsme plán deficitu dodrželi s dostatečnou rezervou,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle něj mimořádná důvěryhodnost České republiky na finančních trzích snižuje náklady na obsluhu státního dluhu: „Vláda dodržuje svůj plán snižování deficitu, což investoři vnímají jako nutný základ budoucí prosperity a účtují nám nízkou rizikovou prémii. Půjčujeme si tak nejlevněji ze všech zemí střední a východní Evropy, v rámci EU jsme v první desítce.“

Za pozitivní rovněž považuje vyřešení řady problémů při čerpání prostředků z fondů Evropské unie. „Obnovení proplácení z důležitých operačních programů, které se plně projeví v roce 2013, umožnilo minimalizovat dopad na saldo státního rozpočtu v roce minulém. Rozdíl mezi příjmy z EU a odvody do jejího rozpočtu přinesl pro Českou republiku nejvyšší kladnou čistou pozici v historii, která zcela jistě přesáhne 70 mld. Kč,“ upozornil ministr Kalousek. V loňském roce činila 30,7 mld. Kč.

Kromě úspor na provozních a mzdových výdajích jednotlivých resortů je viditelné i snížení výdajů na sociální dávky, a to o 10 mld. Kč. „Jsem rád, že se potvrdila účinnost sociální reformy, která si klade za cíl provést systémové změny a směřovat prostředky těm skutečně potřebným,“ dodal ministr financí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.