Klasnová: Sobotka je rekordman, co se výše státního dluhu týče

05.09.2012 19:12

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 9. 2012

Klasnová: Sobotka je rekordman, co se výše státního dluhu týče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já nemám ráda, když na půdě Sněmovny jsou vždycky takové kohoutí zápasy a různě se vzájemně špičkujeme, kdo způsobil větší katastrofu v České republice. Bohužel mi nedá, než zareagovat na slova svého kolegy, svého předřečníka pana Sobotky, který tady zdůrazňoval, že Věci veřejné způsobily nějakou katastrofu ve vládě, když neprosadily to, aby DPH vypadalo nějakým jiným způsobem.

Já bych ráda připomněla všem voličům i sociální demokracie, aby si dali do Googlu jméno "Bohuslav Sobotka - ministr financí" a na wikipedii vám první vypadne, že to je celkem rekordman, když v době svého působení na postu ministra financí způsobil schodky státního rozpočtu ve výši 406 miliard korun a v důsledku čehož se státní dluh více než zdvojnásobil.

To jenom pro začátek. A já také potom ráda uvedu, jak to vlastně bylo s Věcmi veřejnými a v DPH.

Nicméně věcně. Českou republiku čeká mimořádně klíčové hlasování, dokonce hlasování, které je klíčovější a dramatičtější, než jsme všichni očekávali, kvůli situaci v Občanské demokratické straně. My se nicméně budeme rozhodovat, jestli přehlasujeme senátní veto v zákonu o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů, jenomže tedy k daňovému balíčku.

A teď k tomu, co Věci veřejné, když byly ve vládním kabinetu. My jsme prosadili v rámci daňového balíčku progresivní zdanění, které se v tomto balíčku, který se také občas nazývá ne daňový, ale konsolidační a tak podobně, se progresivní zdanění halí do takového cudného názvu solidární daň.

A nepodařilo se nám odradit /ano, to je pravda/ ODS a TOP 09 od zvyšování daně z přidané hodnoty. Podařilo se nám vyhádat alespoň sazbu 14 a 20 %, nesouhlasili jsme ani se sjednocováním na 17,5 % a nesouhlasili jsme pak následně ani s tím, aby se daň znovu zvyšovala na 15 a 21 %.

Když jsme s tím nesouhlasili, ještě jsme nevěděli, že nám dá zapravdu i ekonomický vývoj. Ono chybovat je lidské, ale trvat na omylu je hloupé. Na omyl má nárok každý člověk, měl na něj nárok předchozí ministr financí, má na něj nárok i současný ministr financí, ale zvýšení DPH v loňském roce nepřineslo kýžený přínos do státního rozpočtu a přesto Ministerstvo financí trvá na zvýšení zdanění o 1 % v obou sazbách i pro tento rok.

Bohužel, toto setrvání ministra financí v omylu není jen hloupé, ale má vyloženě škodlivý dopad na ekonomiku této země, dopad na každého obyvatele České republiky. Všichni doslova a do písmene doplatíme na nekompetentnost ministra financí. Nikde jinde v Evropě kromě Dánska nenajdeme tak vysokou sazbu daně z přidané hodnoty na léky a potraviny. Už vůbec nemluvím o takových věcech, jako je určitá duchovní nadstavba v podobě knih.

Připomenu, že za Mirka Topolánka vláda ustanovila radu odborníků ekonomického vzdělání, takzvaný NERV, kteří měli radit politikům, jak dobře spravovat tuto zemi, aby směřovala k prosperitě. Nebudu se pasovat jako současný ministr financí na odbornici na makroekonomii, ale budu pouze citovat tyto odborníky, tyto rádce vlády, které vláda zjevně neposlouchá: V době krize zvyšovat nepřímé daně je hloupost, která žádné peníze do státního rozpočtu nepřinese. Rozhodnutí vládní koalice ve svém výsledku podkopne nohy tuzemskému ekonomickému růstu, už tak oslabenému a v regionu střední Evropy stagnujícímu. Oslabí koupěschopnost občanů a jejich vůli investovat do domácí ekonomiky.

Spotřeba domácností výrazně klesá, podle odhadů dojde letos k poklesu o více než 2 %. Zhorší se situace domácích živnostníků, zvláště těch menších, a v regionech. Zhorší se situace na trhu práce a konkurenceschopnost naší nabídky a služeb a z nákupů za našimi hranicemi v sousedních zemích, zvláště v Polsku, bude nutnost a nucený národní sport pro většinu občanů. Opět tak utrpí české domácnosti a čeští živnostníci. Řada obchodníků a středně velkých firem se přesune do šedé zóny a do ekonomiky bez účtenek, dokladů a legálního zdanění a posílí se pozice monopolů a velkých firem.

Vláda v rámci tohoto zákona zcela rezignovala na účinnou a systematickou kontrolu a boj se šedou ekonomikou, omezování daňových úniků, nesmyslných výjimek a neospravedlnitelných výhod pro vybrané, kterých se v minulých letech nastřádalo několik desítek.

Kritizovala jsem tady exministra financí Sobotku, ale je zapotřebí také připomenout, že současný ministr financí, který působil jako ministr financí za Topolánkovy vlády, tak v průběhu svého působení na pozici ministra financí v letech 2006 až 2011 odpustil na těchto clech, daních, poplatcích, 40 mld. Kč.
Navíc náklady navrhovaných daňových změn nejsou rozloženy rovnoměrně a sociálně férově. Nijak se neřeší královské podmínky pro hazard a loterie všeho druhu, ve světě naprosto nevídané a netolerované. Ignoruje se katastrofální hospodaření některých státních podniků, jako jsou Lesy České republiky, i když má vláda dostatek podnětů například z NKÚ a v tomto případě i BIS, neřeší se hospodaření státních fondů, ze Správy státních hmotných rezerv si opět podle zprávy NKÚ udělal někdo výnosný byznys.

To vše znamená miliardy korun, odkloněných, resp. rozkradených ze státního rozpočtu.

Členové NERVu jednoznačně doporučují nehýbat neustále s daněmi, což odrazuje investory. Jen za posledních dvacet /a to tady vskutku nepůsobily Věci veřejné/ bylo více než 120 novel zákona o dani z příjmu.

Ptám se této vlády, kam vede tuto zemi, co nabízí za perspektivu. Stát nezvýhodňuje rodiny s dětmi, nezvýhodňuje vzdělání, práci a rozvoj společnosti, aktivita a rozvoj jednotlivce je naopak trestána zvýšením daní. Opět (???) podle ekonomů je perspektivou osekání státní správy a podpora vzdělávání, ale hlavně dopravní a komunikační infrastruktury, tedy přesně to, co požadovaly Věci veřejné, když byly ještě součástí koalice. Místo toho se však ve všech těchto zmíněných oblastech škrtá. Neškrtá se zdaleka tak snadno a tak efektivně právě ve veřejné správě, ve státní správě nedošlo (došlo?) k úspoře pouhých 600 mil. Kč, i když se má do roku 2016 ušetřit 12 mld. Kč.

Ministerstvo financí dokonce nyní avizuje nárůst počtu úředníků o tisíc kvůli zvýšení agend.

Tato vláda šikanuje zaměstnance i zaměstnavatele, podnikatele a živnostníky, seniory. Seniorům - hovořili jsme o tom před chvílí - stát sníží valorizaci důchodů průměrně zhruba o 250 Kč měsíčně, potrestá ale zároveň i pracující seniory tímto balíčkem, protože jim odejme daňové zvýhodnění, nezavede mezigenerační solidaritu, aby motivoval občany v duchu pracovat a mít děti se vyplatí.

Jednotlivá opatření jdou proti sobě. Nehledě na reálný stav státních služeb, kvality života a standardu pro občany, se podmínkami pro podnikání posouváme mezi země s vyššími daněmi. A pro co vlastně? Pro utkvělou představu jednoho člověka, který je plně odpovědný svou dvacetiletou kariérou za stav tohoto státu, za stav státního dluhu, za míru korupce, a který potřebuje pouze dostát svému předvolebnímu strašení Řeckem, aby tuto zemi skutečně na řeckou cestu přivedl.

Apeluji na všechny v Poslanecké sněmovně, kterým není lhostejný osud této republiky, aby spolu s Věcmi veřejnými nezvedli ruku pro tento daňový balíček.

Nezvednout ruku pro tento daňový balíček neznamená nutně pád vlády, ale zvednou ruku pro tento daňový balíček znamená - tak, jak varují ekonomové - propad ekonomiky.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic VV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.