Kohout (VV): Pod praporem rozvoje obce či města si politici plní kapsy

24.08.2012 19:15

Informace o tom, že rodina přerovského primátora Jiřího Lajtocha vydělala díky změně územního plánu, je podle místopředsedy VV Jiřího Kohouta dalším střípkem v mozaice praktik, které deformují komunální politiku.

Kohout (VV): Pod praporem rozvoje obce či města si politici plní kapsy
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Zpráva, že město Přerov odkoupilo od dcery svého primátora a zároveň senátora z ČSSD Jiřího Lajtocha za pětinásobek kupní ceny pozemek, protože ho potřebovalo pro stavbu cyklostezky, přišla nedlouho potom, co média informovala o rozhodnutí olomoucké státní zástupkyně  zastavit trestní stíhání primátora a dalších třech přerovských politiků kvůli pletichám kolem dvou veřejných zakázek. „Manipulace při zadávání zakázek i veřejných soutěžích podobně jako údajně náhodné zbohatnutí zastupitelů či jejich blízkých díky lukrativním prodejům pozemků, které nejdřív koupili za babku, aby je po změně územního plánu prodali  s mnohanásobnými zisky, jsou typické pro kauzy na radnicích i v jiných regionech. I tyto praktiky patří k těm, které u lidí  způsobily frustraci z politiky, “ uvádí místopředseda VV Jiří Kohout. Na případ, kdy vedení obce účelově připravuje nový územní plán, který mění zemědělskou půdu na stavební parcely, a na tom má vydělat vlivný zastupitel, poukazuje také šéfka karlovarských VV Soňa Riedlová Puškašová, a zdůrazňuje, že se jedná o zaběhané praktiky v obcích.

„Model je stejný na západě jako na východě republiky.  Lidé z vedení obce nebo jejich blízcí zbohatnou díky tomu, že zneužijí informací, které mají na rozdíl od běžných občanů díky svým funkcím v samosprávách.  Střet zájmů a porušení zákona však popírají a odvolávají se na to, že transakci schválilo zastupitelstvo, kterému k ní ale neposkytli dostatek informací, a opozici dokonce udržují v naprostém informačním vakuu. V případě Přerova těmto manipulacím poskytuje podhoubí velká koalice, kterou tu uzavřely ODS a ČSSD,“  myslí si Kohout, předseda přerovských VV.

Podle jeho názoru velkokoaliční politický obchod umožňuje širší krytí i pro vysoké zadlužení města a proinvestování obřích finančních částek na  megalomanské, ale o to zbytečnější projekty. „Kauzy, které cloumají městem, jsou alarmující, jejich aktéři však ve funkcích zůstávají.  Dvě zakázky, kvůli kterým měli být stíháni politici Lajtoch, Kulíšek, Zatloukal a Čermák, jsou přitom jen špičkami přerovského ledovce. V podstatě každou větší městskou investiční akci provázejí podezření, že si manipulacemi  přihrávají do kapes politici obou vládnoucích stran,“ uvádí Kohout s tím, že záměrem města je i minimální nebo matoucí komunikace s občany místních částí, kterých se problematické projekty týkají. „Lépe na tom nejsou ani zástupci osadních výborů, které město s obrovským humbukem zřídilo, aniž na ně dokázalo delegovat jakékoli pravomoci, nebo jim poskytlo klíčové informace.“

Údajná stabilita velké koalice podle Kohouta garantuje výhradně nehybnost zkažených pořádků. „O důvodech, proč ji podporují i ostatní politické strany ve městě, KDU-ČSL, TOP09 i KSČM, můžeme spekulovat. Jisté je, že tím vysílají voličům jasný vzkaz, že na otevřenou a transparentní politiku, kterou jim slibovaly v posledních volbách, naprosto rezignovaly,“ komentuje regionální politiku na pozadí kauz primátora Lajtocha místopředseda VV Jiří kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.