Kohout (VV): Vyčistí nová ministryně pověstný armádní Augiášův chlév?

16.12.2012 14:25

Karolínu Peake čeká na ministerstvu obrany řada zásadních problémů, o nichž nejspíš nemá ani tušení. V souvislosti s jejím nástupem do funkce to tvrdí místopředseda Věcí veřejných a bývalý vojenský pilot Jiří Kohout.

Kohout (VV): Vyčistí nová ministryně pověstný armádní Augiášův chlév?
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Jako znalec armádních poměrů Jiří Kohout vidí jako jeden z hlavních problémů podfinancovanost a neexistenci koncepce rozvoje, zejména pro vojenské letectvo. Zároveň upozorňuje na to, že z rozpočtu armády jdou největší výdaje, po sociálních a platových položkách, na nákup a provoz letecké techniky. Jenže právě tuto oblast podle něj ochromuje nekoncepčnost a k tomu předražené nákupy.  „Jako bývalý letec jsem politiku státu v této oblasti armády vnímal spíše jako řešení partikulárních zájmů jednotlivých lobby, než koncepční plnění zadaných obranných strategií. Jedna strategie ovšem byla viditelná. Dala by se nazvat – urvi, co můžeš,“ říká Kohout.
 
Příkladů takové nekoncepčnosti je podle něj dlouhá řada. Od nákupu vrtulníků Sokol, pro které armáda nenašla řádné uplatnění, přes neslavnou snahu o záchranu Aera Vodochody, která znamenala spíše jeho smrt, deblokaci Ruského dluhu letadly, které už dosluhují, až k okolnostem nákupu transportních letounů CASA.  „V armádním letectvu je dnes zcela běžný jev, že pětadvaceti vrtulníků jsou provozuschopné v podstatě čtyři, o jejich bojeschopnosti je ale škoda mluvit,“ glosuje situaci Kohout.
 
Problém se podle Kohouta nevyhnul ani pozemnímu  vojsku a připomíná zpackaný projekt modernizace tanků, nebo předražený nákup  transportérů. „Dosud žádný ministr obrany nebyl schopen pokrýt své nekoncepční akvizice dlouhodobým zajištěním ve státním rozpočtu. K tomu všemu se přidávají zmanipulované veřejné zakázky a lobbing zbrojařských firem, který je tak silný, že de facto ovlivňuje nejen ministerstvo obrany, ale i koncepci armády,“ uvádí Kohout s tím, že nová ministryně bude muset řešit také problémy nefunkčních institucí navázaných na rezort, i potíže vyplývající z velkého množství žalob, kterým armáda čelí kvůli nezákonné tvorbě pracovní doby, vedle chystaných soudních  sporů kolem zdanění výsluh.
 
„Budeme pozorně sledovat, jestli se Karolíně Peake podaří vytvořit nezlobbovanou strategii, vyjednat pro ni napříč politickým spektrem dlouhodobé krytí z rozpočtu a jestli pak prokáže vůli naplňovat ji efektivní akvizicemi. Uvidíme, zda se jí podaří rozetnout velmi pevnou personální síť, upředenou kolem tohoto ministerstva. Zatím se nikomu z jejích předchůdců nepodařilo vypořádat se s tímto armádním Augiášovým chlévem,“ dodává místopředseda VV Jiří Kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Malostranský hřbitov má svého genia loci

8:19 Lachnit (ANO): Malostranský hřbitov má svého genia loci

V neděli se na Malostranském hřbitově konal již patnáctý ročník obnovených Májových slavností. Na úv…