Konečná (KSČM): Jak bude vypadat slučování úřadů?

07.12.2012 13:52

Projev na 49. schůzi Pospanecké sněmovny dne 6.12. 2012.

Konečná (KSČM): Jak bude vypadat slučování úřadů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Děkuji, pane místopředsedo. Já vím, že vy za to nemůžete, a věřím, že za to nemohou ani kolegové z vládní koalice. Jen si uvědomte, že jednou také budete v opozici, a pevně věřím, že vám koalice nebude dělat to, co dělá nám. Protože já nechápu, jaké paní vicepremiérka může mít jiné pracovní důvody než sedět v této Poslanecké sněmovně a odpovídat na ústní interpelace, zvlášť pokud ví, že bude interpelována. Pokud by věděla, že nebude interpelována, chápu, že zde přítomna nebude, ale beru to tedy možná trošku jako obavu před mými dotazy.

Přitom se přiznám, že jsem se chtěla ptát na věci, které si myslím, že by nám tady paní vicepremiérka měla objasnit a nejsou pro ni jakkoliv složité, protože je již tři čtvrtě roku dělá, a to na to, kdy seznámí tuto Poslaneckou sněmovnu se záměry rušení agend a slučování ministerstev, protože paní vicepremiérka velmi často a ráda do médií vyhlašuje různé zkazky o tom, jak které ministerstvo sloučí, jak které úředníky vyhodí, kolik jich máme nadbytečných, a teď ve chvíli, kdy nám s největší pravděpodobností odchází (směje se) na úplně jiné ministerstvo, tak si myslím, že bychom si jako Poslanecká sněmovna zasloužili znát aspoň jednu věc, kterou udělala, protože já žádnou jinou věc za tři čtvrtě roku, kterou bych jí mohla přičíst k dobru, nevidím, a to, aby nás seznámila s tím, jakým způsobem budou ty agendy slučovány a jakým způsobem případně jaké úspory našla, v jaké výši a co tedy můžeme očekávat pro příští rok. Myslím si, že tato Poslanecká sněmovna - a říkám to dohromady, nemyslím tím pouze vládní koalici či vládu nebo NERV - by si to zasloužila.

Velmi mě mrzí, že se i v této zcela konkrétní a podle mého názoru, jak opakuji, banální otázce pro paní vicepremiérku, potom, co tři čtvrtě roku tvrdí, že na tomto materiálu pracuje, zalekla, utekla před touto odpovědí.

Nicméně jsem ráda, že ještě pořád nám zůstal aspoň institut toho, že do 30 dnů se snad odpovědi dočkám, byť s největší pravděpodobností už to nebude od paní vicepremiérky, ale od paní ministryně obrany. Nicméně paní vicepremiérku prosím, aby tam byl minimálně váš podpis, protože bezpochyby pod něco, co tady připravujete, budete ochotná se podepsat.

Takže se ptám, zda nám předložíte tento váš materiál. Jaké úspory budou v tomto materiálu pro příští rok? A jakým způsobem hodláte slučování jednotlivých státních úřadů, případně ministerstev dělat?

To je ode mě asi vše. Možná jen, pane místopředsedo, zda by nebylo možné, aby vedení Sněmovny upozornilo ministry a pana premiéra, že doba pro ústní interpelace je vymezena dle jednacího řádu od 14.30 do 18 hodin, tudíž opravdu není vhodné, aby si v těchto časech plánovali jakékoliv jiné jednání. Děkuji.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Nová nizozemská vláda výrazně zpřísní svou azylovou politiku

6:16 Fiala (SPD): Nová nizozemská vláda výrazně zpřísní svou azylovou politiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k azylové politice nové nizozemské vlády.