Koníček (KSČM): Rozsah "vráceného" majetku nevychází z reality

16.01.2012 7:21

Vyjádření poslance Vladimíra Koníčka k tzv. vyrovnání státu s církvemi.

Koníček (KSČM): Rozsah "vráceného" majetku nevychází z reality
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Vláda schválila návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a odešle jej parlamentu ke schválení. Protože vláda při přípravě tohoto zákona s opozicí vůbec nespolupracovala, předpokládám ve Sněmovně bouřlivou rozpravu a složité projednávání.
 
Návrh se v celkové částce vůbec neliší od návrhu, který byl ve sněmovně již odmítnut, pouze mění poměr majetku vydávaného přímo a majetku, za který je vydávána náhrada, celková částka 134 miliard zůstává. Problém je ale ve stanovení celkového rozsahu majetku, který má být vydán. V návrhu je sice deklarováno, že rozhodným obdobím je doba od 25. února 1948 do 1. ledna 1990, ale např. v § 5 je předmětem vydání i majetek, který byl odňat postupem podle zákona č. 142/1947 Sb., o revizi první pozemkové reformy.
 
Problém při uplatňování tohoto ustanovení bude s výkladem přechodu vlastnictví, protože k záboru docházelo před 25. únorem 1948, k fyzickému převzetí až po tomto datu. Podle výše uvedeného zákona bylo církvím odňato asi 177 tisíc hektarů. Podle zákona č. 46/1948 o nové pozemkové reformě bylo odňato asi 20 tisíc hektarů především drobné farní a lesní půdy, ale údaje o drobných zemědělských pozemcích nebyly dosud nikdy archivně ani zpracovány ani prostudovány, takže rozsah zemědělské půdy odňaté církvi tímto zákonem není přesně znám.
 
Pro výpočet finanční náhrady u majetku, který je nyní ve vlastnictví obcí, krajů a fyzických osob, byly použity nesmyslné hodnoty.
 
Např. zemědělská půda se prodává a kupuje v hodnotách kolem 10 korun, ale vláda církvím velkoryse vyplácí 44 Kč za m2 orné půdy. U lesních pozemků, kdy účetní hodnota pozemků je v Lesích ČR necelé čtyři koruny, obchody probíhají také v částkách kolem deseti korun, tak tam vláda vyplatí náhradu 27 Kč/m2. A zastavěná plocha, tedy většinou hospodářská stavení, která patřila k bývalým církevním velkostatkům, nebo hájenky, tam vláda počítá s náhradou 1100 Kč/m2.    

Sečteno, podtrženo, vláda přeplácí nejméně trojnásobně v případech, kdy poskytuje finanční náhradu, a celkový rozsah vraceného majetku stanovila velkoryse, jen podle požadavků církve.

Vladimír Koníček, poslanec PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…