Kubáň (VV): Církevní restituce - informační embargo a chaos

10.03.2013 14:09

Kolem navracení majetku církvím v rámci církevních restitucí vládne informační embargo, stěžují si starostové dotčených obcí. Věci veřejné se ptají, komu to vyhovuje.

Kubáň (VV): Církevní restituce - informační embargo a chaos
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

 

„Vůbec obcím nezávidím pozici, v které se teď nacházejí. Během uplynulých minimálně šedesáti let proběhlo u původně církevních pozemků tolik změn, že v dnešní době je to jeden velký chaos,“ vyjadřuje své rozhořčení nad nynějším stavem věcí Kamil Kubáň, regionální manažer Věcí veřejných.
„Odhlédněme teď od restitucí jako takových a zaměřme se pouze na připravenost státu k danému zákonu. Jak je možné, že obce žijí v nejistotě, jestli pozemky, na kterých stojí školka, park, cesta, budou v následujících letech patřit obci, státu nebo církvi? Jak to, že tyto klíčové informace nemohou získat?,“ ptá se Kamil Kubáň a uvádí konkrétní příklad z Býště na Pardubicku.
 
Tam, podle jeho slov, stojí na církevních pozemcích školka. „Před deseti lety díky tomu stát uplatnil nárok a začal požadovat po obci jedenáctitisícový nájem za pozemek. Teď není jasné, jestli onen pozemek bude zahrnut do finanční kompenzace církvi nebo jestli bude fakticky vrácen. A takových případů je ve východních Čechách spousta. Podobný problém mají například v Lázních Bělohrad na Královéhradecku. Zde je schválen plán obchvatu města, který je veden jako veřejně prospěšná stavba. Teď se ovšem zjistilo, že část obchvatu má vést právě přes původně církevní pozemky,“ pokračuje Kubáň s tím, že co obec, to specifický problém.
 
V katastrálních mapách, podle Kubáně, existuje spousta malých, původně církevních, pozemků, na kterých nyní stojí například části parků, ulic, a podobně. Tedy pozemky, na kterých by církev velmi těžko mohla hospodařit, maximálně vybírat nájem, protože jsou velmi malé. „Proto se ptám, proč vláda tak rychle schválila evidentně nepřipravený zákon? Komu je to ku prospěchu?,“ dodává Kubáň.
 
Kolem navracení majetku církvím panují nejasnosti mnoho let. Ke stávající situaci se nechce vyjadřovat ani jedna ze zainteresovaných stran. Bez odpovědi tak zůstávají dotazy směřované na Státní pozemkový úřad, nebo například na biskupství královéhradecké diecéze římskokatolické církve, jakožto největšího církevního restituenta na východě Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …