Kubata (TOP 09): Ochrana nekuřáků je potřebná

22.04.2013 19:05

Poslanecká sněmovna bude v brzké době projednávat návrhy ministra zdravotnictví Leoše Hegera, jehož hlavním cílem je prosadit ochranu nekuřáků. Nejvíce emocí opět vyvolává návrh zakázat kouření v hospodách.

Kubata (TOP 09): Ochrana nekuřáků je potřebná
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Václav Kubata

 

Pro mnohé se jedná o nepřípustný zásah do svobody podnikání a do práv jednotlivců, rozuměj kuřáků. Bohužel, v tomto názoru se zrcadlí arogance kuřácké menšiny, se kterou se dnes a denně potkáváme. Mnoha lidem totiž už nepřijde neslušné, pokud si zapálí, aniž by se zeptali, zda to ostatní v jejich blízkém okolí neobtěžuje. Nevadí jim, že se v něm nacházejí třeba děti. Pokud jdete s příznivcem tabákových výrobků na jídlo či na skleničku, automaticky si sedá do kuřácké části, aniž by bral ohled na jiné.
 
Zde se zamysleme nad známým tvrzením, že „svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda ostatních jednotlivců“. Nebo připomenu kantovské „nedělej jiným to, co nechceš, aby činili tobě.“ Předpokládám, že kuřák, který nemá rád víno, by si nepřál, aby mu milovník vína stříkal tímto nápojem do obličeje nebo mu jím potřísnil oděv. Myslíte si, že to je příklad přitažený za vlasy? Nikoli. Vzpomeňte si, jak vám páchne oblečení po pěti minutách v zakouřené místnosti.   
 
Argument, že po zákazu kouření v hospodách budou tato zařízení hromadně krachovat a poroste nezaměstnanost, neobstojí. Není známo, ani mně na základě vlastních zkušeností, že by po přijetí tohoto opatření v zahraničí došlo k masové likvidaci hospod. Naopak, kuřáci je navštěvují stále, pouze si na chvíli odskočí ven na čerstvý vzduch. Za trochu méně pohodlí neobtěžují nekuřáky a nezhoršují jim zdravotní stav.  
 
Ministra zdravotnictví budu tedy v jeho návrzích podporovat. Nejde zde o žádnou politickou ideologii, ale o ochranu nekuřáků, zdravý rozum a o slušnost ze strany kuřáků. Doufám, že si to uvědomují i zákonodárci z jejich řad napříč politickým spektrem. 
 
Václav Kubata 
poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…